1. Orthopedie
Specialismen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Orthopedie

De orthopedisch chirurg behandelt aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat. Dit omvat alle botten, gewrichten, spieren, pezen en banden in het menselijk lichaam. Een herniaoperatie, het plaatsen van een nieuwe heup of knie, en het behandelen van botkanker zijn voorbeelden van behandelingen die de orthopedisch chirurg uitvoert. Binnen Rijnstate is een nauwe samenwerking met de algemeen chirurgen (vakgroep Chirurgie/Orthopedie).

Rijnstate Orthopedisch en Chirurgische Kliniek

In de Rijnstate Orthopedisch en Chirurgische Kliniek in Rijnstate Zevenaar kunt u terecht voor chirurgische en orthopedische ingrepen die goed planbaar zijn. We hebben het dan over o.a. heup- en knievervangingen en liesbreukoperaties. Dankzij de planbaarheid van deze ingrepen bieden wij u goed georganiseerde efficiënte zorg een comfortabele verpleegafdeling en moderne operatiekamers. Dit alles in de veilige omgeving van het ziekenhuis. Patiënten zijn erg tevreden over deze afdeling en geven gemiddeld een 8,7 in tevredenheidsonderzoeken.

Sport Orthopedisch Centrum Rijnstate

Voor de professionele, amateur en breedtesporter is er in Rijnstate locatie Arnhem het Sport Orthopedisch Centrum (Sportpoli). In dit centrum werkt de orthopedisch chirurg met de sportarts samen om snel toegankelijke en multidisciplinaire zorg te bieden aan de sporter met sportblessures en sport gerelateerde klachten.

De orthopedisch chirurgen betrokken bij het centrum behandelen ook topsporters, zoals de eredivisie voetbalclub Vitesse maar ook de dansers van Introdans en de dansacademie.

Unieke samenwerking traumazorg

Komt u op de Spoedeisende Hulp het ziekenhuis binnen met acuut letsel aan uw bewegingsapparaat (denk aan gebroken benen, armen of ontwrichte schouders), dan wordt u behandeld door (trauma)chirurgen en orthopedische chirurgen. De behandeling van zo'n acute verwonding noemen we ook wel traumazorg. Na behandeling op de Spoedeisende Hulp en eventueel een operatie gaat u naar de verpleegafdeling en later voor controle naar de polikliniek Chirurgie/Orthopedie. De unieke samenwerking tussen chirurgie en orthopedie bij Rijnstate is vooral merkbaar in de traumazorg en verzekert een goede kwaliteit van zorg op de verschillende locaties.

Samenwerking met fysiotherapeuten

Netwerk voorste kruisbandreconstructies

De orthopedisch chirurgen van Rijnstate werken bij voorste kruisbandreconstructies samen met diverse fysiotherapeuten in de regio. Bekijk het overzicht van netwerkleden VKB-reconstructies.

Werkgroep Schouder Elleboog Gelderland (WSEG)

Bij de behandeling van schouderklachten speelt de fysiotherapeut meestal een belangrijke rol. Schouderklachten zijn vaak hinderlijk en kunnen lang aanhouden. Daarom is een verwijzing naar een fysiotherapeut met de juiste kennis en ervaring belangrijk. Maar welke fysiotherapeut is dit?

In samenwerking met de vakgroep Orthopedie is de Werkgroep Schouder Elleboog Gelderland opgezet. Dit is een netwerk van gespecialiseerde schouder- en elleboogfysiotherapeuten. Al deze fysiotherapeuten zien een minimaal aantal schouderpatiënten per jaar en voldoen aan scholingscriteria voor schouderpathologie. Het doel van de werkgroep is om patiënten met schouder- en/of elleboogklachten optimaal te kunnen begeleiden naar herstel.

Lees meer op de website www.wseg.nl. Op deze website vindt u onder andere een overzicht van de fysiotherapeuten die onderdeel zijn van het netwerk en waar zij gevestigd zijn.

Interessante websites

  • Zorg voor Beweging
    Zorg voor Beweging is een initiatief van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging. Op deze website vindt u meer informatie over behandelingen, aandoeningen en ervaringen van patiënten.
  • OrthoIllustrated
    OrthoIllustrated is een initiatief van Arthrex, een leverancier van orthopedische middelen. Op de website vindt u interactieve informatie (beeld en animatie) over de diagnose en behandeling van veel voorkomende sportblessures.
  • Nederlandse Vereniging voor Rugpatiënten 'de Wervelkolom'
    Elke maand houdt de Nederlandse Vereniging voor Rugpatiënten 'De Wervelkolom' een informatiemiddag in Rijnstate Zevenaar voor mensen met rugklachten, zoals een hernia. Meer informatie en de data vindt u op hun site. 

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
‘Ik ben verbaasd dat ik zo snel weer kan lopen’
Maria de Vreede - ingang Rijnstate Zevenaar

Maria de Vreede heeft te maken met slijtage van haar heup en krijgt in Rijnstate Zevenaar een nieuwe heup. "Een uur na de operatie kwam de fysiotherapeut langs en ik was verbaasd dat het al lukte om op mijn geopereerde been te lopen." 

Lees meer ofBekijk alle patiëntervaringen

Nieuws

Keurmerk ‘Partnership Team NL’ voor Rijnstate

Rijnstate heeft op donderdag 12 april het keurmerk ‘Partnership Team NL’ ontvangen uit handen van medisch coördinator van NOC*NSF, de heer Van den Hoogenband. Met dit keurmerk benadrukt NOC*NSF de hoge kwaliteit van orthopedische behandelingen van olympische sporters door Rijnstate.  Rijnstate is een van de vier ziekenhuizen die dit keurmerk mag dragen.

Lees meer
Het gebruik van eponiemen in de orthopedie en traumachirurgie

Matthijs Somford, orthopedisch chirurg bij Rijnstate, heeft een studie verricht naar het gebruik van eponiemen in de orthopedie en traumachirurgie. Een eponiem is de eigennaam van een persoon die wordt gebruikt om iets aan te duiden. Matthijs zocht uit hoe namen van vroegere chirurgen verbonden zijn geraakt in anatomische structuren en operaties.

Lees meer
Patiënte zit in het Atrium Arnhem met smartphone in haar hand en kijkt op
Orthopedie biedt patiënten informatie op maat via de Rijnstate Zorgapp

De afdeling Orthopedie biedt sinds kort patiënten die een nieuwe knie of heup krijgen een speciale app aan, de Rijnstate Zorgapp. De app zet alle stappen van het behandeltraject met de bijbehorende informatie op een overzichtelijke tijdlijn. Is de operatiedatum bekend? Dan ontvangt u zelfs meldingen voor afspraken en belangrijke momenten.

Lees meer

U kunt de polikliniek Orthopedie bereiken via telefoonnummer 088 - 005 7744.