Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

MAS PLIF-spondylodese

In overleg met de orthopedisch chirurg heeft u besloten dat u vanwege uw rug- en/of beenklachten een operatie ondergaat. Er is gekozen voor een zogenaamde MAS PLIF-spondylodese, waarbij uw ruggenwervels aan elkaar worden vastgezet. Het voordeel van deze manier van opereren, is dat er minder weefselschade optreedt en u sneller herstelt. Hier vindt u meer informatie en leest u wat u kunt verwachten.

De onderrug

De onderrug bestaat uit vijf lendenwervels (lumbale wervels), het heiligbeen en het bekken. De lendenwervels zijn op elkaar gestapeld en verbonden met elkaar in de zogenaamde facetgewrichten, ter plaatse van de wervelbogen aan de achterzijde, en in de tussenwervelschijven aan de voorzijde. De zenuwbanen lopen min of meer door de wervels, waarbij de wervelboog de zenuwen aan de achterzijde omgeeft en het wervellichaam de zenuwbanen aan de voorkant beschermt. Op elk niveau takken twee zenuwwortels af, één naar links en één naar rechts, en lopen daarna richting de benen.

Figuur 1. Normale anatomie van de wervelkolom in de onderrug. Links een zijaanzicht en rechts een dwarsdoorsnede. Waar de markering staat, zie je dat de zenuwwortels (puntjes) genoeg ruimte hebben in het hersenvocht (wit).

Waarom krijgt u een spondylodese?

De redenen om een spondylodese te ondergaan, zijn divers. Het is daarom belangrijk dat uw behandelend arts u hier goede uitleg over geeft. De meest voorkomende reden is dat lokale slijtage van de rug leidt tot afknelling van de zenuwbanen. We zien dat veroudering en slijtage van de tussenwervelschijven en facetgewrichten zorgt voor verdikking van stabiliserende bandjes, botaanwas en haakvorming. Helaas heeft dit soms tot gevolg dat de ruimte, die normaal is bedoeld voor de zenuwbanen, kleiner wordt en hierdoor de zenuwen knel komen te zitten. Dit noemen we een kanaalstenose. Soms is er verdere afknelling van de zenuwen, doordat de wervels ten opzichte van elkaar zijn verschoven. Dit noemen we een spondylolisthesis. Dit laatste kan soms een reden zijn om niet alleen meer ruimte voor de zenuwen te maken, maar ook de wervels daadwerkelijk vast te zetten en aan elkaar te laten groeien. Dat noemen we een spondylodese.

Figuur 2. Kanaalstenose in de onderrug. Links een zijaanzicht en rechts een dwarsdoorsnede. Waar de markering staat zie je dat de zenuwwortels niet meer kunnen worden herkend en ook dat er geen hersenvocht zichtbaar is (normaal wit).

Klachten

Een kanaalstenose geeft met name beenklachten. Dit is vaak uitstralende pijn in één of beide benen, maar de kanaalstenose kan ook klachten van moeheid, een doof gevoel, tintelingen en/of krachtsverlies veroorzaken. Rugklachten komen ook vaak voor bij een kanaalstenose, maar worden meestal niet direct veroorzaakt door de zenuwafknelling. Belangrijk is dat u zich beseft dat rugklachten na een spondylodese niet altijd minder zijn.
Houdt rekening met klachten van incontinentie voor urine/ontlasting, een doof gevoel in de schaamstreek en/of moeite met uitplassen. Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door afknelling van de zenuwen die naar de blaas en darmen lopen. Wanneer u dit voor of na de operatie heeft, zoek dan spoedig contact met uw behandelend arts.

Alternatieven voor een operatie

Niet iedereen met een kanaalstenose of andere afwijking in de rug moet een operatie ondergaan. Rug en beenklachten kunnen vaak ook prima worden behandeld door de romp- en beenspieren sterker te maken en goede pijnstilling te gebruiken. Het sterker maken van de spieren kunt u doen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het maakt de rug meer belastbaar, waardoor de klachten kunnen verbeteren. Belangrijk is altijd te blijven bewegen met voldoende variatie. U kunt niet iets stuk maken, sterker nog, dit is juist goed voor de rug.
In geval van hevige pijn, waarbij goed oefenen niet mogelijk is, kan soms ook pijnbehandeling via het pijnteam helpen. Naast het geven van extra of andere pijnmedicatie zijn soms injecties zeer effectief in het verminderen van de pijn. Wanneer de pijnklachten blijven aanhouden en u hierdoor aanzienlijk beperkt bent in uw dagelijkse functioneren kan opereren soms nodig en wenselijk zijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: