Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Aspecifieke lage-rugklachten

U heeft last van aspecifieke lage-rugklachten. Hier leest u welke behandeling wel of niet zinvol is en wat u zelf kunt doen om uw klachten te verminderen.

Wat zijn aspecifieke lage-rugklachten? 

Bij aspecifieke lage-rugklachten heeft u pijn in de lage rug zonder dat hiervoor een duidelijke oorzaak is. Soms straalt deze pijn uit in de billen en de bovenbenen. In 95 procent van alle lage rugklachten gaat het om aspecifieke lagerugklachten.

Erg veel mensen hebben last van hun rug. In Nederland worden elk jaar maar liefst 1,6 miljoen mensen door de fysiotherapeut behandeld voor rug- of nekklachten. Lage-rugklachten leiden vaak tot niet kunnen werken en kunnen veel invloed hebben op uw dagelijkse leven.

Waardoor ontstaan lage-rugklachten? 

In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Soms is er wel een duidelijke oorzaak voor de klachten. De meest voorkomende oorzaak is dan een wervelfractuur. Dit komt voor bij slechts 1 tot 4 procent van de patiënten met lage-rugklachten. De wervelfractuur kan in enkele gevallen optreden bij botontkalking op oudere leeftijd. Soms is een hernia de oorzaak, maar vaker geeft een hernia meer beenpijn dan rugklachten. Het gaat dan vaak om uitstralingspijn in de benen tot voorbij de knieën.
We kunnen slijtage van de rug meestal ook niet als oorzaak benoemen. Dit komt omdat mensen met slijtage in de rug vaak ook helemaal geen klachten hebben. Daarnaast zijn de behandelingen voor slijtage in de rug erg onvoorspelbaar.

Wanneer is een behandeling nodig? 

Bij plotselinge lage-rugklachten hoeft u meestal niet naar de polikliniek Orthopedie. Vaak verbeteren de rugklachten spontaan binnen zes weken nadat deze zijn ontstaan. Blijven de klachten na zes weken en/of worden de klachten steeds erger, dan stuurt uw huisarts u soms wel door naar het ziekenhuis. Dit geldt vooral als u: 

  • ouder bent dan 50 jaar;
  • kanker heeft;
  • een ongeluk (trauma) heeft gehad;
  • koorts heeft;
  • en/of als u corticosteroïden gebruikt of andere medicatie die kan leiden tot botontkalking.

Wanneer u zelf denkt aan een hernia , kunt u het beste eerst afwachten. Bij meer dan 90 procent van de patiënten met een hernia verbeteren de klachten binnen drie maanden. Uitzondering: wanneer u een doof gevoel in het kruis heeft, plotseling incontinentie en/of moeite met uitplassen, maak dan op korte termijn een afspraak bij uw huisarts. 

Behandelmogelijkheden 

Afwachten 

Bij de meeste mensen verbeteren de klachten spontaan. Daarom is meestal goed om af te wachten. Niet altijd gaan de klachten helemaal over, maar heeft u wel vaak minder pijn dan in het begin. Daarnaast bestaat de kans dat de pijn terugkeert. U kunt last krijgen van periodes met weinig klachten, afgewisseld met periodes waarin de pijn erger is.

Pijnstilling 

Om de klachten te verminderen kunt u pijnstilling gebruiken, zoals paracetamol (vier keer per dag 1000 milligram). Dit kan u goed helpen om in beweging te blijven.

Fysiotherapie 

In de eerste zes weken is een behandeling bij de fysiotherapeut niet direct nodig, omdat de klachten dan vaak nog vanzelf overgaan. Wel kan een fysiotherapeut of uw huisarts u adviezen geven om uw herstel te versnellen en om te voorkomen dat u langer last houdt van uw klachten.

Als uw klachten binnen zes weken niet verbeteren, is fysiotherapie aan te raden. Uw fysiotherapeut kan samen met u een plan maken om uw activiteiten uit te breiden en uw normale leven weer op te pakken. Vaak krijgt u oefeningen om uw buik- en rugspieren sterker te maken en uw houding en bewegingspatronen te verbeteren. Dit helpt vooral om te voorkomen dat u opnieuw rugklachten krijgt.

Ook Mensendieck- en Cesartherapie kunnen helpen. Bij manuele therapie, chiropractie en osteopathie is er onvoldoende bewijs dat dit helpt bij lagerugklachten, maar mogelijk heeft u er toch baat bij.

Pijnbehandeling 

Het kan zijn dat u al lang last heeft van ernstige lage-rugklachten en de behandelingen u tot nu toe te weinig helpen. U kunt dan in overleg met uw huisarts de pijnstilling uitbreiden. Soms is een verwijzing naar het Rijnstate Pijncentrum (of een ander pijnteam) mogelijk. Onder andere bestaan er injecties die de pijn kunnen verminderen. Een verwijzing naar een revalidatiearts kan zinvol zijn wanneer u moeite heeft om goed om te gaan met uw klachten. De revalidatiearts kan inschatten of dit kan verbeteren door een gericht multidisciplinair behandeltraject.
Belangrijk is dat u beseft dat het bij pijnbehandeling gaat om het bestrijden van symptomen en het beter omgaan met uw klachten. Als u een verwijzing wilt naar het pijnteam of een revalidatiearts, kunt u dit met uw huisarts te bespreken.

Dragen van een korset 

Vroeger werd een korset vaak voorgeschreven bij lage rugklachten. Tegenwoordig doen we dit niet meer, omdat juist normaal bewegen belangrijk is om rugklachten te verminderen. Als u een korset draagt, worden uw spieren slapper en werken minder goed.

Onderzoek naar rugklachten 

Bij bijna alle mensen met rugklachten is er geen duidelijke oorzaak voor de klachten. Daarom is een MRI-scan of röntenfoto meestal niet zinvol. Meestal doen we dit alleen als er ook nog andere klachten zijn. We onderzoeken uw klachten vaak eerst met een röntgenfoto. Soms wordt er ook een MRI-scan gemaakt. Vaak geeft een MRI-scan bij rugklachten geen extra informatie. 

Adviezen voor thuis 

Blijf in beweging 

Ook al doet u rug pijn, besef dan dat het juist goed voor uw rug is om te blijven bewegen. Wat u niet moet doen, is lang in bed rusten en inactief blijven. Vaak zorgt dit voor verkramping en verstijving van de rugspieren. Dit maakt het moeilijker om weer in beweging te komen.

Zorg ook voor afwisseling in bewegen. Lang zitten of staan in dezelfde houding kan de pijn verergeren (bijvoorbeeld lang stilzitten achter een computerscherm of in de auto). Gebruik gerust pijnstillers als dat nodig is om actief te blijven. Gebruik dan bij voorkeur paracetamol (vier keer per dag 1000 milligram). Een gezonde levenstijl is ook erg belangrijk. Probeer bij overgewicht wat af te vallen, eet gezond en beweeg voldoende.

Zorg voor ontspanning 

Het is bekend dat spanningen, stress en/of angst lichamelijke klachten kunnen veroorzaken, verergeren en in stand houden. Dit geldt ook voor aspecifieke lagerugklachten. Als u last heeft van spanningen, stress of angst, kunt u hulp krijgen van een psycholoog of psychotherapeut. Soms kunnen fysio- of oefentherapeuten u hierbij ook helpen.

Rugklachten op het werk 

Lagerugklachten kunnen leiden tot arbeidsverzuim of arbeidsongeschiktheid. De bedrijfs- of arboarts helpt u onder andere met reïntegratie en met aangepaste werkzaamheden. Uw bedrijfs- of arboarts kan gegevens bij uw behandelaren (bijvoorbeeld bij uw huisarts of arts) opvragen om een goede inschatting te maken en advies uit te brengen. Hiervoor moet u wel toestemming geven. 

Contact 

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, bespreek deze dan met uw behandelend arts (huisarts of orthopedisch chirurg). Deze zal uw vragen graag beantwoorden.

Meer informatie 

www.zorgvoorbeweging.nl - patiëntenwebsite van de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) 
www.thuisarts.nl - voorlichtingswebsite van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)
www.ruginfo.nl – site van de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (NVVR) 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: