Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Gebroken schouder

Het schoudergewricht bestaat uit een kop en een kom. Wanneer iemand valt op de arm of direct op de schouder, kan de schouder breken. Meestal breekt dan de kop van de schouder (schouderfractuur). De ernst van de schouderfractuur hang af van de kwaliteit van het bot en de kracht die tijdens de val op het bot heeft gewerkt. Een gebroken schouder veroorzaakt veel pijn en kan met een röntgenfoto worden vastgesteld. Meestal wordt een patiënt met een gebroken schouder eerst op de Spoedeisende hulp gezien. Daar zal afhankelijk van de ernst van de breuk in overleg met de (orthopedisch) chirurg worden bepaald of de schouder moet worden geopereerd.

Behandeling

In verreweg de meeste gevallen is een operatie niet nodig. In de weken na de val wordt er gestart met fysiotherapie. Meestal is de schouder in de eerste weken erg pijnlijk en is pijnstilling onderdeel van de behandeling. Begeleiding van een goede fysiotherapeut is hierbij belangrijk. Orthopedie van Rijnstate heeft het fysiotherapeutische schoudernetwerk opgezet. Dit is een netwerk van fysiotherapeuten in en rond Arnhem die veel ervaring hebben met het behandelen van schouderklachten.

Bij een ernstige breuk kan de (orthopedisch) chirurg adviseren een schouderoperatie adviseren. Afhankelijk van de ernst van de breuk, de kwaliteit van het bot en de leeftijd van de patiënt wordt er gekozen voor een plaatje met schroeven, een pen of een schouderprothese. Ook na zo’n operatie moet de schouder weer op gang komen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Voor deze behandeling kunt u terecht op het schouderspreekuur.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: