Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Chronische polsklachten

Chronische polsklachten uiten zich voornamelijk in pijnklachten. Bijkomende verschijnselen kunnen zijn: last van instabiliteit van het polsgewricht, stijfheid of verlies van coördinatie en kracht in de pols en/of hand.

Oorzaak

Meestal is de oorzaak bekend, bijvoorbeeld slijtage van het gewricht of Carpaletunnelsyndroom. Soms moet, met de meest geavanceerde onderzoeksmethoden, lang gezocht worden naar een oorzaak. En soms komt het voor dat geen oorzaak gevonden wordt. Over deze laatste soort, de onbegrepen chronische polsklachten, spreken we hier.

Onderzoek

Wanneer u bij Rijnstate terechtkomt heeft u waarschijnlijk al een lang traject van onderzoeken en misschien zelfs behandelingen achter de rug, zonder het gewenste resultaat. Het kan moeilijk voor u zijn om te horen dat wij alle onderzoeken nog eens over gaan doen. Niet omdat we de resultaten van de eerdere onderzoeken niet vertrouwen, maar omdat wij, als team, met een schone lei ons een beeld willen vormen van uw klachten en het functioneren van uw pols en hand.

De onderzoeken zijn erg belangrijk omdat iedere aandoening zijn eigen behandeling vereist en een verkeerde behandeling meer kwaad dan goed kan doen. Het is dus de moeite waard nog éénmaal te proberen een oorzaak te vinden. Pas als zelfs na de meest uitgebreide onderzoeken geen oorzaak te vinden is spreken we van onbegrepen chronische polsklachten.

Onderzoeken die we kunnen uitvoeren zijn:

  • röntgenonderzoek (vaak met zgn. knijpfoto of cinematografie)
  • echografie
  • CT-scan
  • MRI
  • arthroscopie (kijkoperatie in de pols) Dit wordt alleen uitgevoerd als andere onderzoeksresultaten daartoe aanleiding geven.

Diagnose

Als alle onderzoeken geen oorzaak aanwijzen, moeten ook wij tot de conclusie komen dat u onbegrepen chronische polsklachten heeft. Toch betekent dit niet dat uw klachten een compleet mysterie zijn.

Vaak ontstaan chronische klachten door (subtiele) overbelasting en de reden hiervoor hoeft niet in het overbelaste deel van het lichaam zelf te zitten. Bijvoorbeeld, uw linker hand doet pijn en om die pijn te vermijden gaat u uw rechter hand meer gebruiken, waardoor die overbelast raakt. Met de rechter hand zelf is dan in eerste instantie niets mis.

Het kan ook zijn dat u door een pijnklacht in het verleden, uzelf heeft aangewend bepaalde handelingen op een manier uit te voeren die extra belastend is voor uw pols.
Onze therapeuten kunnen samen met u op zoek gaan naar dergelijke dagelijkse bezigheden. Wie weet is de oplossing eenvoudiger dan u denkt.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een zeer uitgebreid oefenprogramma, deels onder begeleiding van een handtherapeut van ons team, maar ook deels thuis. Het belangrijkste element van de behandeling is overigens uw eigen motivatie. Zonder uw inzet en doorzettingsvermogen is een oefenprogramma vrijwel kansloos. Uw therapeut weet dat het niet altijd meevalt, dus bespreek tijdens de behandelsessies gerust uw ervaringen, positief of negatief.

Doelen

De behandeling heeft verschillende doeleinden:

  • het herstellen van de kracht, coördinatie;
  • het vergroten van de stabiliteit in uw hand en pols;
  • het terugbrengen van de beweeglijkheid van uw pols;
  • het op een andere manier uitvoeren van activiteiten die uw pols overbelasten.

De therapeut gaat u bewust maken van de manier waarop u uw pols gebruikt, zodat u ook in de toekomst overbelasting kunt voorkomen. Tijdens het oefenen is het nodig dat alle doeleinden aandacht krijgen, zodat u niet door het corrigeren van één aspect, de pols op een nieuwe manier overbelast.

Duur van de behandeling

Zes weken tot drie maanden na de behandeling komt u tweemaal in de week naar de afdeling ergo- en fysiotherapie. Daarna komt u nog zes weken eenmaal per week. Ook thuis zult u één tot tweemaal per dag een reeks oefeningen moeten doen.

Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij u graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medische specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Wilt u meer weten over deze behandeling neem dan contact op met:

Polikliniek Plastische Chirurgie plastischechirurgie@rijnstateclinics.nl 06 - 15111192
Polikliniek Chirurgie chirurgie-orthopedie@rijnstateclinics.nl 06 - 11274338
Polikliniek Orthopedie chirurgie-orthopedie@rijnstateclinics.nl 06 - 15073740
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: