Aandoening, behandeling en onderzoek
Patient vrouw zit aan tafel in wachtkamer
 • Patiënttevredenheid: 8,7
 • Kort ziekenhuisverblijf
 • Iedereen kan deelnemen
 • Eén aanspreekpunt: de orthopedisch consulenten
 • Veel aandacht voor voorlichting en begeleiding
 • Patient Journey App: alle informatie in uw persoonlijke tijdlijn

Knieprothese

In overleg met de orthopedisch chirurg heeft u besloten dat u een knieoperatie ondergaat. Hier vindt u meer informatie over de behandeling, de voorbereiding, uw verblijf in het ziekenhuis en de periode daarna.

Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij u graag bij Rijnstate Clinics, een onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medische specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Patient Journey App

U kunt zich voorbereiden op uw operatie door de informatie door te lezen. U kunt er ook voor kiezen om de Patient Journey App te installeren op uw telefoon of tablet en de informatie daar door te nemen. De gratis Patient Journey App biedt patiënten én naasten de juiste informatie over de behandeling, op het juiste moment. Hierbij maakt de app gebruik van handige push notificaties. Doorloop de volgende stappen om de app in gebruik te nemen:

 1. Zoek naar Patient Journey in de App Store / Google Play of gebruik onderstaande links.
 2. Download deze gratis app
 3. Accepteer de push notificaties
 4. Zoek naar Rijnstate Zorgapp
 5. Selecteer de juiste behandeling en druk op ‘Start’

Download via de App Store      Download via Google Play

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup of borstprothese. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

  Tijdens de operatie wordt de oorzaak van uw pijn weggenomen. Houd er wel rekening mee dat uw knie en de wond na de operatie pijnlijk kunnen zijn. Om deze pijn te verminderen kunt u verschillende dingen doen. U kunt bijvoorbeeld pijnstillers innemen, ijspakkingen gebruiken en beenoefeningen doen.

  Eén tot twee weken na de operatie wordt de pijn geleidelijk minder. Drie tot vier maanden na de operatie zal de pijn aanzienlijk minder zijn. Soms voelen patiënten een doffe pijn na lange wandelingen. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de operatie. Ook startpijn (pijn bij de eerste stappen na het opstaan) kan nog een tijd aanhouden evenals een bandgevoel rondom de knie. Dit pijnlijke gevoel vermindert zonder behandeling. Het betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

  Na ontslag uit het ziekenhuis heeft u een aantal weken hulp nodig. Hulp bij het huishouden, het doen van boodschappen en eventueel bij uw eigen verzorging. In het ziekenhuis kunnen we thuiszorg aanvragen voor hulp bij uw verzorging als dat nodig is. Onze ervaring is dat u met behulp van hulpmiddelen vaak zelfstandig uw persoonlijke verzorging kunt uitvoeren. U oefent onder begeleiding van uw fysiotherapeut de beweeglijkheid van uw knie en u traint uw spieren om deze sterker te maken. Het lopen met krukken wordt onder begeleiding van uw fysiotherapeut zo snel mogelijk afgebouwd van het afwisselend (in kruispas) lopen met twee krukken, naar lopen met één kruk en ten slotte lopen zonder krukken. Voorwaarde hierbij is dat u in staat bent uw geopereerde been goed rechtop te belasten en dat u niet meer mank loopt. Hierdoor worden de spieren die uw knie moeten stabiliseren beter geactiveerd. Loopt u liever met een rollator, dan is dit natuurlijk ook mogelijk.

  Het is verstandig om de eerste weken trap te lopen met aansluitpas. Als u zelfstandig uw dagelijkse activiteiten (lopen, traplopen) kunt uitvoeren en zonder krukken kunt lopen, betekent dit niet dat de kniestabilisatoren al optimaal hersteld zijn. Verder trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut is ook nu nog nodig om aan uw individuele fysieke activiteitseisen te kunnen voldoen.

  Zittend werk kunt u soms al na enkele weken hervatten. Wanneer u staand werk weer kunt hervatten, bepaalt uw bedrijfsarts in overleg met u. Meestal kan dit na drie maanden op therapeutische basis.

  Na ruim een jaar is het herstel helemaal voltooid. Pas dan kunt u bepalen hoe tevreden u bent over het resultaat.

  Filmpjes over kruklopen en oefeningen bij een knieprothese.

Onze cijfers op een rij

8,7
patiënttevredenheid
466
totale knieprothesen
2
dagen ligduur
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: