Aandoening, behandeling en onderzoek
Patient vrouw zit aan tafel in wachtkamer
 • Patiënttevredenheid: 8,7
 • Kort ziekenhuisverblijf
 • Iedereen kan deelnemen
 • Eén aanspreekpunt: de orthopedisch consulenten
 • Veel aandacht voor voorlichting en begeleiding
 • Patient Journey App: alle informatie in uw persoonlijke tijdlijn
Laatste informatie over het coronavirus

Knieprothese

In overleg met de orthopedisch chirurg heeft u besloten dat u een knieoperatie zult ondergaan. Hier vindt u meer informatie over het zorgprogramma Joint Motion, de werking van de knie, de opname in het ziekenhuis, de operatie en het herstel.

Joint Motion: Gezamenlijk Bewegen

Een nieuwe knie krijgen is een ingrijpende gebeurtenis. In Rijnstate werken wij met het zorgprogramma ‘Joint Motion’, wat letterlijk gezamenlijk bewegen betekent. In Joint Motion zijn het voortraject, de operatie en de nazorg voor u goed op elkaar afgestemd. U wordt in Rijnstate Zevenaar geopereerd.

Spoedig herstel

In Joint Motion ligt de nadruk op herstel. We gaan uit van wat u allemaal wel kunt. Overdag ligt u zo min mogelijk in bed en ongeveer drie uur na de operatie begint u met fysiotherapie. Patiënten die voor een nieuwe knie in het ziekenhuis komen, oefenen samen en verblijven als het kan op dezelfde kamer. Het blijkt dat mensen op deze manier sneller revalideren en steun vinden bij elkaar. De patiëntenkamers zijn ingericht voor orthopedische patiënten met onder andere aangepaste stoelen.

Eén aanspreekpunt

U wordt door het hele traject heen persoonlijk begeleid door de orthopedisch consulenten. De consulenten zijn uw vaste aanspreekpunt. Zij geven u voorlichting, advies en houden (telefonische) spreekuren.

De voordelen van Joint Motion op een rij:

 • U heeft één aanspreekpunt: de orthopedisch consulenten.
 • Een kort ziekenhuisverblijf.
 • Er is veel aandacht voor voorlichting en begeleiding.
 • Snel duidelijkheid over uw operatiedatum.

  Tijdens de operatie wordt de oorzaak van uw pijn weggenomen. Houd er wel rekening mee dat uw knie en de wond na de operatie pijnlijk kunnen zijn. Om deze pijn te verminderen kunt u verschillende dingen doen. U kunt bijvoorbeeld pijnstillers innemen, ijspakkingen gebruiken en beenoefeningen doen.

  Eén tot twee weken na de operatie wordt de pijn geleidelijk minder. Drie tot vier maanden na de operatie zal de pijn aanzienlijk minder zijn. Soms voelen patiënten een doffe pijn na lange wandelingen. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de operatie. Ook startpijn (pijn bij de eerste stappen na het opstaan) kan nog een tijd aanhouden evenals een bandgevoel rondom de knie. Dit pijnlijke gevoel vermindert zonder behandeling. Het betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

  Na ontslag uit het ziekenhuis heeft u een aantal weken hulp nodig. Hulp bij het huishouden, het doen van boodschappen en eventueel bij uw eigen verzorging. In het ziekenhuis kunnen we thuiszorg aanvragen voor hulp bij uw verzorging als dat nodig is. U oefent onder begeleiding van uw fysiotherapeut de beweeglijkheid van uw knie en u traint uw spieren om deze sterker te maken. Het lopen met krukken wordt onder begeleiding van uw fysiotherapeut zo snel mogelijk afgebouwd van het afwisselend (in kruispas) lopen met twee krukken, naar lopen met één kruk en ten slotte lopen zonder krukken. Voorwaarde hierbij is dat u in staat bent uw geopereerde been goed rechtop te belasten en dat u niet meer mank loopt. Hierdoor worden de spieren die uw knie moeten stabiliseren beter geactiveerd. Loopt u liever met een rollator, dan is dit natuurlijk ook mogelijk.

  Het is verstandig om de eerste weken trap te lopen met aansluitpas. Als u zelfstandig uw dagelijkse activiteiten (lopen, traplopen) kunt uitvoeren en zonder krukken kunt lopen, betekent dit niet dat de kniestabilisatoren al optimaal hersteld zijn. Verder trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut is ook nu nog nodig om aan uw individuele fysieke activiteitseisen te kunnen voldoen.

  Zittend werk kunt u soms al na enkele weken hervatten. Wanneer u staand werk weer kunt hervatten, bepaalt uw bedrijfsarts in overleg met u. Meestal kan dit na drie maanden op therapeutische basis.

  Na ruim een jaar is het herstel helemaal voltooid. Pas dan kunt u bepalen hoe tevreden u bent over het resultaat.

  Filmpjes over kruklopen en oefeningen bij een knieprothese.

Onze cijfers op een rij

8,7
patiënttevredenheid
466
totale knieprothesen
2
dagen ligduur

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u binnenkort naar Rijnstate?

Bekijk alle belangrijke informatie