Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Gescheurde meniscus

Een pijnlijke knie als gevolg van een gescheurde meniscus

Wanneer u uw knie verdraait, kan een meniscus scheuren. De meniscus zit in de knie en is gemaakt van bindweefsel. In elke knie zitten twee menisci, de binnenste en de buitenste meniscus. De meniscus werkt als een stootkussen tussen uw onderbeen en uw bovenbeen, zorgt voor een goede verdeling van de kracht in uw knie en draagt bij aan de stabiliteit.

Een scheur in een meniscus ontstaat meestal tijdens het sporten, maar soms ook al als u opstaat uit een diepere hurkzit. Als u ouder wordt, kan de kwaliteit van de meniscus minder worden. Dan scheurt hij makkelijker. Ook gaat op oudere leeftijd het scheuren van de meniscus vaker samen met schade aan het kraakbeen (glijlaag) van uw knie, dit noemen we slijtage.

De klachten die passen bij een scheur in de meniscus van uw knie zijn: pijn, knoepen, zwelling, 'op slot schieten' (vastzitten) en instabiliteit. Soms heeft u alleen last bij een zwaardere belasting van uw knie, zoals tijdens het sporten of langere wandelingen. Maar het is ook mogelijk dat u voortdurend klachten heeft.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Een gescheurde meniscus kan zich vaak met rust herstellen. Om de pijn te verlichten kan uw arts pijnstillers voorschrijven. Als de klachten na een paar weken niet vanzelf weggaan en u uw knie nog steeds niet kunt strekken, kan een kijkoperatie (artroscopie) een behandeloptie zijn. Als het nodig is, wordt dan een gedeelte van de meniscus verwijderd. Het is zelden nodig om de hele meniscus weg te halen.

Wilt u meer weten over de behandelingen bij een gescheurde meniscus? Kijk dan op de website van Rijnstate Clinics.

Behandeling bij Rijnstate Clinics

Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: