Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Gescheurde meniscus

De meniscus bestaat uit stevig bindweefsel in de knie, waardoor het boven- en onderbeen goed op elkaar passen. Door een geforceerde draaibeweging in de knie kan er een scheurtje in de meniscus komen. Ook kan een meniscus dan van het kapsel afscheuren en gaan schuiven. De meniscus zit dan niet op de juiste plaats, waardoor de uiteinden van boven- en onderbeen niet meer goed op elkaar passen en de knie ‘op slot’ kan schieten. Dat betekent dat de knie niet meer goed gestrekt kan worden.

Risicogroepen

Een gescheurde meniscus komt vaak voor bij voetballers en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Preventie

Als u te zwaar bent, kunt u (na overleg met de arts) proberen af te vallen. Een te hoog lichaamsgewicht geeft namelijk een zware belasting van de knie. Verder kunt u zorgen voor een goede conditie van uw beenspieren. Die spieren zorgen ervoor dat de knie stabiel blijkt en beschermen het gewricht ook tegen verdraaiingen.

Behandeling

Een gescheurde meniscus kan zich vaak met rust herstellen. Om de pijn te verlichten kan uw arts pijnstillers voorschrijven. Als de klachten na een paar weken niet vanzelf weggaan en u uw knie nog steeds niet kunt strekken, kan een kijkoperatie (artroscopie) een behandeloptie zijn. Als het nodig is, wordt dan een gedeelte van de meniscus verwijderd. Het is zelden nodig om de hele meniscus weg te halen.

Lees meer over de behandeling in het Sport Orthopedisch Centrum

Fysiotherapeut

De arts kan u ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Afhankelijk van het letsel bespreekt de fysiotherapeut met u een aantal specifieke oefeningen. Bij knieproblemen zijn oefeningen om de bovenbeenspieren zo sterk mogelijk te maken vaak van groot belang. De fysiotherapeut kan u daarbij begeleiden, maar u bent zelf degene die moet oefenen en het werk moet doen.

Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij u graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medische specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Wilt u meer weten over deze behandeling neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie chirurgie via 06 – 15073740 of chirurgie-orthopedie@rijnstateclinics.nl.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: