Wetenschappelijk onderzoek
Locatie Arnhem zijaanzicht

Onderzoek naar keuzehulpen in Rijnstate

De afdelingen Orthopedie en Chirurgie van Rijnstate doen tot 2024 mee aan een groot onderzoek van onderzoekers van het Radboudumc. Samen onderzoeken zij het effect van het gebruik van keuzehulpen bij vier verschillende aandoeningen. Het doel van de studie is om na te gaan of er een verschil is in de hoeveelheid operaties vóór en na de invoering van de keuzehulpen.

Wat is een keuzehulp?

Een keuzehulp is een online hulpmiddel waarmee arts en patiënt inzicht krijgen in de persoonlijke situatie en voorkeuren van de patiënt. In de keuzehulp ontvangt de patiënt begrijpelijke en relevante informatie over diens diagnose en de mogelijke behandelingen voor die aandoening. Ook de voor- en nadelen van de behandelopties komen aan bod. Vervolgens krijgt de patiënt vragen voorgelegd voor inzicht in diens voorkeuren. De keuzehulp geeft géén advies voor een bepaalde keuze. Door de uitslag van de keuzehulp te bespreken, kunnen arts en patiënt diepgaand en op maat met elkaar in gesprek en samen beslissen over de best passende behandeling.

Waarom deze studie?

In samenwerking met het Radboudumc en de grootste aanbieder van keuzehulpen in Nederland (het bedrijf PATIENT+) doen Rijnstate en zes andere Nederlandse ziekenhuizen mee aan deze grote studie. Eerder wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een patiënt meer tevreden is over de gemaakte keuze en de therapietrouw hoger is, als hij mee kan praten en beslissen over zijn behandeltraject. Het resultaat is een meer doelmatig gebruik van zorg. Nu willen de onderzoekers ook weten of het wel of niet gebruiken van een keuzehulp invloed heeft op de hoeveelheid heup-, knie-, galsteen- en liesbreukoperaties vóór en na de invoering van een keuzehulp.

Wilt u meedoen aan de Keuzehulp-studie?

Het is mogelijk dat u voor uw afspraak op de polikliniek door een onderzoeksmedewerker van Rijnstate wordt benaderd om mee te doen aan deze studie. U mag uw wens om mee te doen ook zelf kenbaar maken. Wilt u meer informatie over dit onderzoek? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Orthopedie van Rijnstate, via telefoonnummer 088 - 005 8275 of e-mail orthopedicresearch@rijnstate.nl.

Wanneer kunt u meedoen?

U kunt meedoen aan de studie als u in Rijnstate een afspraak op de polikliniek heeft in verband met artrose van de heup of knie, of in verband met galstenen of een liesbreuk. Omdat de keuzehulp een online hulpmiddel is, moet u wel de beschikking hebben over een computer en een werkzaam e-mailadres om mee te kunnen doen.

Vragenlijsten

Als u in Rijnstate meedoet aan de Keuzehulp-studie, dan krijgt u de vraag om vóór uw afspraak op de polikliniek enkele vragenlijsten én de keuzehulp in te vullen. Op 3 en 6 maanden na die afspraak vragen we u opnieuw om enkele vragenlijsten in te vullen. Het invullen van de extra vragenlijsten duurt ongeveer 10-15 minuten. U hoeft voor dit onderzoek niet extra terug te komen; alles gebeurt online.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: