Wetenschappelijk onderzoek
Specialisten lopen op de brug in het Atrium Arnhem

Onderzoek naar de verschillen tussen twee typen heupprothesen (REDEP-studie)

Rijnstate onderzoekt onder leiding van het OLVG uit Amsterdam en samen met verschillende andere Nederlandse ziekenhuizen of het ene type heupprothese vaker uit de kom schiet dan het andere type. Deze studie heet de REDEP-studie.

Waarom deze studie?

Een totale heupprothese is een veel voorkomende en succesvolle ingreep voor patiënten met slijtage van het heupgewricht. Ondanks dat deze operatie over het algemeen heel succesvol is, komt het bij tussen de één en zeven op de 100 patiënten voor dat heupkop uit de heupkom schiet. Dit kan vooral in de eerste maanden na de operatie gebeuren omdat de spieren en het kapsel rondom de heup nog niet voldoende hersteld zijn om de heupkop op zijn plaats te houden.

Een ‘Dual Mobility’ heupkom heeft een extra bewegend deel vergeleken met een standaard heupkom. In Frankrijk wordt deze kom al veel geplaatst, omdat men denkt dat deze heupkom het risico op ‘uit de kom gaan’ vermindert. In Nederland wordt dit type kom nu alleen nog maar geplaatst bij patiënten die een verhoogde kans hebben dat hun heup uit de kom gaat.

Ondanks dat men denkt dat het uit de kom gaan van de heup minder vaak voorkomt bij de ‘Dual Mobility’ heupkom, is dit nog niet met goed wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Om duidelijk te krijgen welke voor- en nadelen de standaard heupkom en de ‘Dual Mobility’-kom hebben op de lange termijn is een groot onderzoek onder 1100 mensen nodig. De REDEP-studie is goedgekeurd door een medisch-ethische toetsingscommissie.

Wanneer kunt u meedoen?

U kunt meedoen aan de studie als u 70 jaar of ouder bent en als u binnenkort een operatie voor een totale heupprothese krijgt. Als u aan alle criteria voor de studie voldoet, zal de orthopedisch chirurg tijdens het bezoek op de polikliniek het onderzoek uitleggen. Door deelname aan dit onderzoek heeft u 50 procent kans dat er een ‘standaard’ heupkom wordt geplaatst, en 50 procent kans dat er een ‘Dual Mobility’ kom wordt geplaatst. Aan alle deelnemers van de studie wordt gevraagd om niet in hun medisch dossier te kijken om te achterhalen welke heupkom is geplaatst.

Vragenlijsten

Als u in Rijnstate meedoet aan de REDEP-studie krijgt u de vraag om vier extra vragenlijsten in te vullen naast de standaard vragenlijsten die in alle Nederlandse ziekenhuizen aan heupprothese patiënten worden voorgelegd. De laatste vragenlijst van de studie ontvangt u twee jaar na de operatie. Het invullen van de extra vragenlijsten duurt ongeveer tien minuten. De controle van de heupprothese vindt plaats in Rijnstate. U hoeft voor dit onderzoek dus niet extra terug te komen.

Wilt u meedoen aan de REDEP-studie?

Het is mogelijk dat u tijdens uw eerste bezoek aan de orthopedisch chirurg wordt gevraagd mee te doen aan deze studie. U mag uw wens om mee te doen ook zelf kenbaar maken. De orthopedisch chirurg zal dan met u bespreken of u geschikt bent voor deelname.

Meer weten?

Als u meer informatie over dit onderzoek wilt dan kunt u contact opnemen met de afdeling Orthopedie van Rijnstate, via telefoonnummer 088 - 005 8275 of e-mail orthopedicresearch@rijnstate.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: