Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Kanaalstenose

Wat is kanaalstenose?

De wervelkolom vormt de spil van het bewegingsapparaat. De wervelkolom bestaat onder andere uit wervels. In elke wervel zit een gat. De wervels zijn op elkaar gestapeld waardoor een kanaal ontstaat. Door vergroeiingen en/of uitpuilende tussenwervelschijven kan het kanaal te nauw worden. Dit noemen we een kanaalstenose.

De vernauwing zorgt voor pijn in de benen, vooral bij lopen en staan. De eerste behandelmethode is: rust, medicijnen en/of fysiotherapie. Als dat onvoldoende resultaat oplevert dan is de volgende stap een operatie.

Behandeling

Na een verwijzing van uw huisarts komt u eerst bij een neuroloog en krijgt u een MRI-scan. In een wekelijks overleg tussen neuroloog, anesthesist en chirurg wordt vervolgens besproken welke behandeling het beste bij u past en of u in aanmerking komt voor een operatie.

Operatie

Als er gekozen is voor een operatie heeft u een gesprek met de chirurg. Direct daarna gaat u naar onze Preoperatieve Kliniek voor de Pre Operatieve Screening (POS). U wordt daar gezien door de anesthesist, de verpleegkundige en een apotheekmedewerker. Zo mogelijk krijgt u dan ook uw operatiedatum mee.

De operatie gebeurt onder volledige narcose. Tijdens de operatie heft de chirurg de vernauwing op door met name aangegroeide botrandjes te verwijderen. De dag na de operatie komt een fysiotherapeut bij u langs om u te informeren over de nabehandeling en met instructies over de juiste manier van zitten, staan en lopen. In onze folder leest u meer over de operatie en adviezen en leefregels na de operatie.

Bekijk ook onze instructievideo

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: