Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Operatie slijmbeurs knie of elleboog (bursa)

In overleg met uw arts heeft u besloten dat u binnenkort een operatie aan de slijmbeurs (medische term: bursa) van uw knie of elleboog zult ondergaan. Hier leest u informatie over de gang van zaken rond een operatie aan een bursa. 

De slijmbeurs 

De slijmbeurs is een soort stootkussentje op uitstekende botdelen of tussen botdelen in en is normaal altijd aanwezig. De meeste klachten komen voor bij de slijmbeurs op de elleboog en knie. 
De slijmbeurs kan door een klap of een val zodanig beschadigd worden dat deze zich vult met bloed. Op dat moment kan men meestal volstaan met het leegzuigen van de slijmbeurs. 
Anders is het, wanneer de slijmbeurs herhaaldelijk wordt beschadigd. Door het neerslaan van de eiwitten aanwezig in de slijmbeurs na de bloeduitstorting en door de verdikking van de slijmbeurswand, kan er een blijvende zwelling met vochtophoping en irritatie ontstaan. Het steunen op de elleboog of op de knie is dan pijnlijk.

Behandeling 

Als eerste stap in de behandeling komt het leegzuigen en het inbrengen van een corticosteroïd-preparaat met verdovingsvloeistof in aanmerking. Indien dit niet tot het gewenste resultaat leidt, is het het beste tot operatieve verwijdering van de slijmbeurs te besluiten. In bijna alle gevallen kan de operatie onder plaatselijke verdoving geschieden. De holte die dan ontstaat vult zich in het algemeen met wat bloed, hierdoor kan het lijken alsof de ingreep niet het gewenste resultaat heeft gehad. Deze zwelling verdwijnt echter.
Bij acute ontstekingsverschijnselen van de slijmbeurs wordt in eerste instantie volstaan met het opensnijden van de slijmbeurs. De inhoud kan gemakkelijk naar buiten komen.

Mogelijke complicaties 

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Er kan een nabloeding optreden of de wond kan geïnfecteerd raken. Dit komt gelukkig weinig voor. U kunt altijd contact opnemen met het ziekenhuis. Een recidief is ook mogelijk: de slijmbeurs komt dan weer terug. 

De nabehandeling 

Veel pijnklachten zult u, als de verdoving uitgewerkt is, niet hebben. Na een of twee dagen kan het drukverband verwijderd worden. U krijgt zo nodig voor enige tijd een steunkous. 

Vragen 

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, zal uw behandelend arts deze graag beantwoorden. U kunt hiervoor op werkdagen bellen met de polikliniek. 

Telefoonnummers 

Polikliniek Chirurgie: 088 - 005 7737
Buiten kantooruren bij spoed belt u de Spoedeisende hulp: 088 - 005 6680

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: