Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Haperende vinger

De arts heeft bij u een haperende vinger vastgesteld. Andere namen voor een haperende vinger zijn ‘snapping finger’ of ‘trigger finger’. Hier leest u meer informatie over de aandoening en welke behandelingen mogelijk zijn.

Wat is een haperende vinger?

Het gaat om een ontstekingsreactie van de buigpees van één van de vingers en soms ook van de peesschede (de huls waar de pees doorheen glijdt). Hierdoor wordt de pees dikker en beweegt deze niet meer mooi door de peesschede heen en weer. Dit ontstaat ter hoogte van het gewricht van de vinger of duim naar de handpalm, aan de binnenzijde van de hand. De pees kan zelfs vastlopen, waarbij de vinger niet vanzelf meer kan strekken. 

Welke klachten geeft een haperende vinger?

Eerst heeft u wat pijn of irritatie als u de vinger buigt, vooral bij het vastgrijpen. Als de pees dikker wordt, verergert de pijn en kunt u op een gegeven moment de vinger niet meer op eigen kracht strekken. U voelt dan bij het strekken een ‘knapje’ en soms pijn. Een haperende vinger is vervelend, maar ongevaarlijk.

Wat is de oorzaak van een haperende vinger?

De oorzaak van een haperende vinger is meestal niet duidelijk. Soms speelt overbelasting een rol of bewegingen die vaak worden herhaald.

Welke onderzoeken zijn nodig?

Er zijn geen speciale onderzoeken nodig voor deze aandoening. Een haperende vinger is meestal eenvoudig vast te stellen door de kenmerkende, vaak voelbare klik. 

Hoe kunnen we u behandelen?

Meestal wordt eerst geprobeerd de pees te laten slinken met rust, soms met behulp van een spalk. Als dit niet genoeg lukt, kunnen we proberen de ontsteking tot rust te brengen met een injectie in de peesschede. In ongeveer de helft van de gevallen helpen deze behandelingen genoeg. In de andere helft van de gevallen is een kleine operatie aan de vinger nodig. 

Lees meer over behandeling in het Hand- en Polscentrum

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: