Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Carpaletunnelsyndroom

Uw arts heeft bij u het carpaletunnelsyndroom vastgesteld. Hier leest u wat dit is, hoe de diagnose wordt gesteld en hoe we u kunnen behandelen.

Wat is het carpaletunnelsyndroom?

Het carpaletunnelsyndroom (CTS) is een aandoening waarbij de middelste handzenuw wordt bekneld ter hoogte van de pols. Deze zenuw heet de nervus medianus. De zenuw gaat bij de pols door een tunnel, de carpale tunnel. Naast de handzenuw lopen er ook een aantal pezen door de carpale tunnel. 

In onderstaande video vertelt neuroloog Esther Verstraete over het carpaletunnelsyndroom.

Wat zijn de klachten bij het carpaletunnelsyndroom?

Het carpaletunnelsyndroom kan verschillende klachten veroorzaken, bijvoorbeeld:

 • tintelend en/of pijnlijk gevoel in de handpalm en vingers
 • gezwollen gevoel in de hand
 • vermindering van kracht in de duim
 • verminderd gevoel in de vingers

Vaak treden deze klachten juist 's nachts op. U kunt daardoor wakker worden. Veel mensen gaan met hun hand schudden om deze klachten kwijt te raken. De klachten kunnen aan één hand voorkomen. Regelmatig zijn er klachten in beide handen.

Wat zijn de oorzaken van het carpaletunnelsyndroom?

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van het carpaletunnelsyndroom. Oorzaken kunnen zijn:

 • u houdt teveel vocht vast door hormonen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of menopauze 
 • u heeft een traag werkende schildklier
 • u heeft een breuk of letsel aan uw pols
 • u heeft diabetes
 • u heeft reuma
 • u maakt met uw hand veel dezelfde bewegingen (bijvoorbeeld bij schoonmaakwerk)

Vrouwen hebben vaker een carpaletunnelsyndroom dan mannen.

Wat kunt u zelf doen?

Soms ontstaan de klachten na veel werken met uw handen. Dan kunt u beter even stoppen met deze activiteiten om te kijken of de klachten verminderen. Ook uw leefstijl kan meespelen, bijvoorbeeld als u door uw leefstijl last heeft gekregen van diabetes (suikerziekte). Een polsbrace of spalk kunnen ervoor zorgen dat uw klachten minder worden. Dit kan vooral ’s nachts goed helpen. De polsbrace kunt u gewoon in de sportzaak kopen of op internet bestellen.

Bij veel mensen verminderen de klachten ook vaak vanzelf. De klachten verdwijnen sneller als:

 • u nog niet zo lang last heeft
 • u jong bent
 • de klachten tijdens de zwangerschap zijn ontstaan

Wat kan de huisarts voor u doen?

De huisarts kan niet altijd bepalen of u het carpaletunnelsyndroom heeft. Soms is het nodig dat u hiervoor onderzoek krijgt in het ziekenhuis. Sommige huisartsen geven een injectie in de pols met een ontstekingsremmend medicijn. Soms zit daar ook een verdovend middel bij tegen de pijn.

Wat kan het ziekenhuis voor u doen?

In het ziekenhuis krijgt u extra onderzoek. Zo wordt er meer duidelijk over waar uw klachten vandaan komen. Als u geen carpaletunnelsyndroom heeft, kan de neuroloog onderzoeken of uw klachten ergens anders vandaan komen.

Hoe stellen we de diagnose?

Als uw huisarts vermoedt dat u het carpaletunnelsyndroom heeft, dan wordt u doorverwezen naar de polikliniek Neurologie van Rijnstate Clinics. Eerst wordt u gebeld door de spreekuurassistente waarbij gekeken wordt welke afspraak het best passend is. Tijdens de afspraak op de polikliniek Neurologie worden uw klachten besproken en wordt de hand onderzocht. Vaak zal aanvullend onderzoek middels echografie en/of EMG nodig zijn. Met echografie onderzoeken we of de zenuw verdikt is bij de carpale tunnel. Bij EMG-onderzoek bekijken we met kleine stroompjes of de zenuw deze signalen nog goed doorgeeft. De stroompjes geven een prikkelend of kloppend gevoel. Uit beide onderzoeken kan komen dat u het carpaletunnelsyndroom heeft.

Smeer op de dag van het onderzoek geen crème of bodylotion op de huid. Voor het EMG-onderzoek is het belangrijk dat uw handen warm zijn. Zorg bij koud weer dus dat u al even voor het onderzoek aanwezig bent om uw handen te warmen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!