Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Malletvinger

Op de Spoedeisende Hulp heeft uw behandelend arts via een onderzoek en een röntgenfoto vastgesteld dat u een afscheuring van de strekpees van uw laatste vingerkootje heeft. De medische naam voor deze blessure is een malletvinger of hamervinger. Slechts in enkele gevallen is er een operatie nodig. Hier leest u meer over de symptomen en de behandeling.

Wat is een malletvinger?

Een malletvinger of hamervinger herkent u aan een hangend vingertopje dat u niet meer zelf kunt strekken. Vaak heeft u pijn en is er een zwelling rondom het gewrichtje van de vingertop. Soms is op die plek ook druk pijnlijk.

Wat is de oorzaak van een malletvinger?

Een malletvinger kan ontstaan wanneer u uw uitgestrekte vinger plotseling stoot. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het opmaken van een bed of als er bij het sporten een bal op het gestrekte topje van uw vinger komt. Door dit ongeluk buigt uw vingertop te ver door, waardoor de strekpees van het laatste vingerkootje afscheurt. Het eindkootje van uw vinger gaat dan naar beneden hangen en u kunt het niet meer strekken. De vinger lijkt op een hamertje (in het Engels “mallet”).

Soms kan er een stukje bot afscheuren. Als dit stukje bot wegkantelt of te groot is, kan uw arts besluiten dat een operatie nodig is. Of u nu een operatie nodig heeft of niet, in beide gevallen is de nabehandeling hetzelfde.

Welke onderzoeken zijn nodig?

De arts doet een aantal kleine tests met uw hand. Ook worden meestal twee röntgenfoto’s gemaakt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: