1. Malletvinger
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Malletvinger

Een malletvinger of hamervinger herkent u aan een hangend vingertopje dat u niet meer zelf kunt strekken. Vaak heeft u pijn en is er een zwelling rondom het gewrichtje van de vingertop. Soms is op die plek ook druk pijnlijk.

Oorzaak

Meestal wordt een malletvinger veroorzaakt door een directe klap op de vinger, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Ook het dubbelslaan van de vinger kan de pees laten afscheuren of het stoten van de gestrekte vinger. Klassiek is een malletvinger veroorzaakt door het instoppen van een laken of dekbed.

Onderzoeken

De hand wordt onderzocht en u doet een aantal kleine tests met uw hand. Ook worden meestal twee röntgenfoto's gemaakt.

Behandeling

De behandeling hangt af van de ernst van de malletvinger.

 • Er is geen stukje bot afgebroken of het stukje afgebroken bot is erg klein.
  • In dat geval komt de vinger 6-8 weken in een speciale spalk. Deze mallet-spalk houdt het eerste vingerkootje gestrekt. Het tweede vingerkootje moet wel kunnen buigen.
   Tijdens de hele periode in de spalk mag het topje geen enkele keer buigen. Omdat standaard spalken nogal eens speling geven, geven wij de voorkeur aan een op maat gemaakte spalk door een ervaren ergotherapeut.
 • Een groter afgebroken stukje bot
  • Een operatie waarbij het afgebroken stukje bot wordt teruggezet en vastgemaakt is noodzakelijk. Na de operatie wordt het vingertopje voor 6-8 weken in een spalk gezet. Nadat de spalk eraf mag volgt nog een periode van handtherapie.
 • Behalve een hangend vingertopje is er ook een open wond.
  • Bij een open wond volgt altijd een operatie gevolgd door handtherapie.

Conservatieve behandelingen (zonder operatie)

Naast de oefeningen die u krijgt van de handtherapeut, is het belangrijk de pijn te bestrijden. U kunt denken aan ontstekingsremmende middelen als ibuprofen, die zowel de pijn als de zwelling tegengaan. Gespecialiseerde fysiotherapie wordt soms aangevraagd.

Handtherapie bij een mallet-spalk

Uw vingertopje wordt meestal 6 weken in een spalk gezet waarin de vinger niet kan en mag bewegen. In deze periode komt u wekelijks bij de handtherapeut. Telkens wordt een röntgenfoto gemaakt van de vinger. Na het verwijderen van de spalk volgt nog een periode van handrevalidatie.

Operatieve behandeling

Doel van de operatie

Het afgebroken stukje bot wordt teruggezet en vastgemaakt.

Verdoving

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Hiertoe krijgt u een aantal prikken direct in de vinger. De pijn van de injecties is te vergelijken met de verdoving bij de tandarts. Er komt een bandje om uw vinger, waardoor er maar weinig bloed naar de vinger kan. Daarnaast bevatten de injecties een speciale stof die ervoor zorgt dat er tijdelijk weinig bloed in de vinger komt. Hierdoor bloedt de wond nauwelijks.

Behandeling in het Hand- en Polscentrum

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.