Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Voet- en enkelklachten

Oorzaken

Pijn in de voet en/of enkel kan verschillende oorzaken hebben. Af en toe ontstaan voetklachten door het dragen van nauwe, te krappe schoenen en schoenen met hoge hakken of een slap voetbed. Soms wordt de pijn veroorzaakt door eeltvorming onder de voet. Eelt is een opeenhoping van huid die ontstaat als er sprake is van te veel druk op het onderliggende bot. Normaal gesproken is eelt niet pijnlijk. Als er teveel eelt ontstaat, kan het lopen moeilijker worden. Verder kunnen voet- en enkelklachten ontstaan door standsafwijkingen of andere (aangeboren) aandoeningen en als gevolg van sportblessures.

Klachten

Veel voorkomende klachten aan de voet en enkel zijn scheefstand van de grote teen (Hallux valgus), kromstand van kleinere tenen (hamer- of klauwtenen), doorgezakte (voor)voet/platvoet, slijtage (artrose) van de enkel of de voet, inklemming in de enkel, instabiliteit van de enkel of een achillespeesontsteking.

Behandeling

U kunt op verschillende manieren uw voetklachten verminderen. Het dragen van geschikte schoenen is erg belangrijk. Dit kunnen schoenen zijn van zacht leer of stof, zonder naden aan de kant van de zwelling. Draag bij klachten geen schoenen die klein, nauw en puntig zijn of met hakken hoger dan vier centimeter. Een hoge hak geeft extra belasting van de voorvoet. Ook schoenen die te ruim zijn kunnen voetklachten geven omdat er dan teveel speling is, waardoor wrijving ontstaat. Het dragen van steunzolen en/of orthopedische schoenen kan eveneens de pijnklachten verminderen. Voor instabiliteit van de enkel is het belangrijk fysiotherapeutische training te ondergaan. Als deze maatregelen onvoldoende helpen kan een operatie de oplossing zijn.

Lees meer over mogelijke voetklachten en de behandeling ervan in de folder Voetoperatie.

Voet- en enkelspreekuur

Wanneer u klachten ervaart aan uw voet- en/of enkel en deze gaan door rust, intensieve training of aanpassingen van het schoeisel niet over, dan kunt u aan uw huisarts een verwijzing vragen naar het voet- en enkelspreekuur Rijnstate. Hier worden uw klachten beoordeeld door een orthopedisch chirurg die gespecialiseerd is in voeten en enkels.

Lees meer over het voet- en enkelspreekuur

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: