Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Klompvoet

Een klompvoet is een aangeboren afwijking van de voet. Een klompvoet is eigenlijk een gewone voet met alles erop en eraan maar die verkeerd is gegroeid. Er zijn gradaties in de ernst van de klompvoet; de ene voet is soepeler en makkelijker te behandelen dan de andere.

Oorzaken

De oorzaak van een klompvoet is meestal onbekend, maar het is wel duidelijk dat er een erfelijke factor bestaat. Soms ontstaat een klompvoet door een dwangstand van de voet in de baarmoeder. Uw kind kan bijvoorbeeld klem hebben gezeten in de baarmoeder. Deze afwijkende vorm laat zich gemakkelijk corrigeren.

Behandeling volgens Ponseti

De behandeling bestaat uit het soepel maken (manipuleren) van de voet. Daarbij wordt de voet geleidelijk in de goede stand gebracht zonder dat uw kind pijn heeft. Hierna gaat het hele beentje in het gips om ervoor te zorgen dat de verkregen stand behouden blijft. Vervolgens vindt er wekelijks een gipswisseling en behandeling door de orthopedisch chirurg plaats.

Te korte achillespees

Na de gipsperiode houdt een te korte achillespees bij de meeste kinderen de volledige correctie van de voet tegen. In dat geval wordt de achillespees tijdens een kleine (poliklinische) ingreep doorgesneden. Direct erna komt het laatste gips om de voet. Tegen de tijd dat het gips drie weken later verwijderd wordt, is de pees weer aangegroeid tot de juiste lengte en sterkte.

Te korte achillespees klompvoet baby Gips klompvoet baby
Brace klompvoet baby

Brace

Om terugval van de volledig gecorrigeerde klompvoet te voorkomen, draagt uw kind na het verwijderen van het laatste gips een brace.

Nacontrole

Als de klompvoet volledig is gecorrigeerd vindt er elke drie tot vier maanden controle plaats in het ziekenhuis. Dit gebeurt gedurende een periode van twee jaar en daarna minder vaak.

Lees meer over de behandeling volgens de Ponseti-methode in de folder Klompvoet.

Centrum voor klompvoetbehandeling

Ons centrum voor klompvoetbehandeling voldoet aan de richtlijn Klompvoet die door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) is opgesteld i.s.m. de Nederlandse Vereniging Klompvoetjes (NVK). De richtlijn schrijft voor dat kinderen die met klompvoetjes zijn geboren behandeld worden volgens de Ponseti-methode, uitgevoerd door een ervaren kinderorthopedisch chirurg in een ziekenhuis waar jaarlijks voldoende ervaring wordt opgedaan.

Ons centrum is een samenwerking tussen de kinderorthopedische chirurgen, gipsverbandmeesters en instrumentenmakers van Rijnstate en ziekenhuis Gelderse Vallei.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: