Praktische informatie
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Zorgkosten en vergoedingen

Komt u voor een onderzoek of behandeling naar Rijnstate, dan zijn daar kosten aan verbonden. De meeste zorg die wij verlenen valt onder de basisverzekering en wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Iedereen die in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten uit de basisverzekering. Als u een budget-, selectieve of naturapolis heeft, is het wel nodig dat uw zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener van uw keuze. Controleer dit altijd bij uw zorgverzekeraar voordat u voor de eerste afspraak naar ons ziekenhuis komt.

Contracten 2023

Rijnstate heeft voor 2023 een overeenkomst gesloten met alle zorgverzekeraars. Wilt u weten of uw zorg vergoed wordt, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Aanvullend verzekerd

Een aantal ziekenhuisbehandelingen wordt niet uit de basisverzekering vergoed of maar gedeeltelijk. U kunt in de voorwaarden van uw zorgpolis zien wat onder de basisverzekering valt. Zorg die niet uit de basisverzekering vergoed wordt, moet u zelf geheel of gedeeltelijk betalen. U kunt zich hiervoor in de meeste gevallen aanvullend verzekeren. Of uw behandeling uit de aanvullende zorgverzekering wordt vergoed, hangt af van de polisvoorwaarden. Lees daarom de overeenkomst met uw zorgverzekeraar goed door om te weten of u een beroep kunt doen op de aanvullende verzekering.

Heeft u geen aanvullende verzekering? Dan moet u de kosten voor ziekenhuiszorg die niet onder de basisverzekering valt, volledig zelf betalen. We sturen deze rekening rechtstreeks naar u toe.

Budgetpolis of selectieve polis 

Voor de aanvullende verzekering bestaan verschillende soorten polissen waaruit u kunt kiezen. Niet alle polissen bieden vrije artsenkeuze of vergoeden alle behandelingen. Let goed op met een budgetpolis of selectieve polis. Deze hebben woorden als 'Basis Budget', of 'Selectief' achter de polisnaam. Deze polissen zijn een afgeslankte variant van de naturapolis. Ze zijn goedkoper, maar hebben een aantal nadelen. Is er voor de budgetpolis géén contract met Rijnstate afgesloten, dan betaalt u een groot gedeelte van de zorg zelf. Is er wel een contract, dan worden vaak niet alle behandelingen vergoed.

Welke budgetpolissen zijn wel/niet gecontracteerd bij Rijnstate in 2023?

Niet gecontracteerde budgetpolis

 • Eucare/Aevitae:
  • Natura Select Polis. Deze Natura Select polis is niet gecontracteerd voor 2023. Voor deze patiënten wordt bij Rijnstate in principe alleen de spoedzorg volledig vergoed. Neem bij vragen contact op met uw zorgverzekeraar.

Wel gecontracteerde budgetpolis

 • VGZ:
  • Gewoon Zekur Polis
 • Zilveren Kruis:
  • ZieZo Selectief polis
  • Zilveren Kruis Basis Budget polis
  • Zilveren Kruis Basis Budget (ABN)
  • Zilveren Kruis Basis Budget (Rabobank)
  • Studenten Goed Verzekerd Basis Budget

Eigen risico verhogen of een aanvullende verzekering afsluiten?

Bent u op dit moment onder behandeling en wilt u uw eigen risico voor volgend jaar verhogen of een aanvullende verzekering afsluiten? Dan zijn er een aantal belangrijke dingen waar u rekening mee moet houden! Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan.

De eerste afspraak bij uw specialist geldt als startdatum voor uw behandeltraject. Op basis van deze startdatum bepaalt uw zorgverzekeraar of de behandeling onder uw nieuwe aanvullende verzekering valt of van welk jaar u uw eigen risico moet betalen. Bekijk een voorbeeld van het betalen van uw eigen risico bij een bezoek aan het ziekenhuis.

Bij ons Informatiepunt Financiën kunnen we u hier alles over vertellen. U vindt ons in de centrale hal van Rijnstate Arnhem of u kunt ons bellen via telefoonnummer 088 - 005 5734.

Arts met stethoscoop en spaarvarken onder de arm

Uw eigen risico

Komt u in het ziekenhuis, dan betaalt u altijd eerst een eigen risico over de zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Het eigen risico is verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op 385 euro. Kosten voor kinderen onder de 18 jaar vallen niet onder het eigen risico, maar worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Een bezoek aan de huisarts valt ook niet onder het eigen risico. Een bezoek aan de Spoedeisende Hulp en ambulancevervoer vallen wel onder het eigen risico.

Consult op afstand (telefonisch consult of e-consult)  

Vanaf 1 januari 2018 kan een telefonisch consult of e-consult in rekening gebracht worden bij u of bij uw zorgverzekeraar. Dit is alleen zo als het consult een herhaalafspraak vervangt bij uw arts of verpleegkundig specialist op de polikliniek in het ziekenhuis. Dit 'consult op afstand'  telt mee voor het eigen risico dat u betaalt. Een telefoontje om een afspraak te verzetten of een telefonische uitslag waarvoor u niet naar het ziekenhuis zou komen, wordt niet in rekening gebracht.

Ik heb een vraag over een declaratie

Heeft u een vraag over een declaratie van Rijnstate bij uw zorgverzekeraar en de verrekening van uw eigen risico? Neem dan contact op met onze afdeling Zorgadministratie. Stuur een e-mail naar zorgadministratie@rijnstate.nl of bel dinsdag tot en met donderdag tussen 9.00 tot 12.00 uur naar 088 - 005 5734. Wij informeren u graag!

Zorgverzekeraar kiezen? Wij geven zes tips!

In november komen de meeste zorgverzekeraars met hun nieuwe polissen en de daarbij horende prijzen voor het volgende jaar. Om een goede keuze te kunnen maken voor een zorgverzekeraar is het belangrijk dat u weet waar u op moet letten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. We geven u zes tips die u daarbij kunnen helpen, of u nu patiënt bij ons bent of niet.

Meer informatie

Wilt u alles rustig nalezen? Bekijk dan onze informatie Ziekenhuiszorg, wat betaalt u?

  Als u wilt weten wat uw behandeling gaat kosten, kunt u contact opnemen met onze afdeling Zorgadministratie voor een prijsindicatie. Meestal kunnen wij deze pas geven nadat uw specialist een diagnose heeft gesteld. Stuurt u voor een prijsindicatie een e-mail naar zorgadministratie@rijnstate.nl.

  In deze prijsindicatie zijn eventuele kosten in geval van complicaties niet opgenomen.

  Informeer altijd bij uw zorgverzekeraar of de kosten van de behandeling volledig of gedeeltelijk worden vergoed.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: