Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Knieartrose

Het kraakbeen van uw kniegewricht kan worden aangetast door slijtage (artrose). Dit leidt tot pijn, kraken en functievermindering in uw knie. De knie kan ook stijf worden. De behandeling van knieartrose bestaat meestal uit fysiotherapie en/of  medicatie en advies over leefregels. Ook kunt u bij een afwijkende kniestand (O- of X-benen) een zooltje of kniebrace voorgeschreven krijgen. De behandeling van knieartrose vindt in principe plaats bij de huisarts; indien de klachten ernstiger worden, wordt u weer verwezen naar de orthopeed. Bij ernstige artrose kan een operatie uitgevoerd worden, waarbij u een kunstknie (knieprothese) krijgt geïmplanteerd.

Risicogroepen

Artrose komt voornamelijk op oudere leeftijd voor. Hoe artrose ontstaat is niet precies bekend. Verschillende factoren zijn daarop van invloed. Mogelijke oorzaken:

  • een oud letsel, bijvoorbeeld beschadiging na breuken of ontstekingen in de knie;
  • aangeboren afwijkingen;
  • langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door zwaar werk);
  • reumatoïde artritis.

Knieprothese: een operatieve behandeling

Soms is een operatie de enige oplossing. Dat heeft onder andere te maken met de mate van artrose, of medicijnen en fysiotherapie nog verlichting brengen en of de beweeglijkheid afneemt. De orthopedisch chirurg adviseert u dan om het versleten gewricht te laten vervangen door een kunstgewricht, ofwel een knieprothese. Het doel van het implanteren van een knieprothese is:

  • het verminderen van pijn en het verbeteren van kwaliteit van leven;
  • het herstellen van het functieverlies van uw knie;
  • het corrigeren van eventuele vergroeiingen, bijvoorbeeld O- of X-benen.

Lees meer over de implantatie van een knieprothese.

Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij u graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Wilt u meer weten over deze behandeling neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie chirurgie via 06-15073740 of chirurgie-orthopedie@rijnstateclinics.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: