Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Wervelkanaalvernauwing

Wat is wervelkanaalvernauwing?

De menselijke wervelkolom is opgebouwd uit wervels die op elkaar gestapeld zijn. Doordat er in elke wervel een gat zit, ontstaat het wervelkanaal. Door dit kanaal lopen de (ruggenmerg)zenuwen die doorlopen tot in beide benen. Het kanaal kan te nauw worden door vergroeiingen en/of uitpuilende tussenwervelschijven. De medische term voor deze wervelkanaalvernauwing is lumbale stenose.

Door de vernauwing kunnen de zenuwen in de verdrukking komen. Dit veroorzaakt pijn in de benen, voornamelijk met lopen en staan. Als rust, medicijnen en/of fysiotherapie onvoldoende resultaat opleveren, kan een operatie noodzakelijk zijn. De resultaten van een dergelijke operatie zijn doorgaans goed en de kans op complicaties is klein.

Risicogroepen

De aandoening komt vaak op oudere leeftijd voor.

Behandeling

Operatie

Het doel van de operatie is om de vernauwing in het wervelkanaal op te heffen, zodat er meer ruimte ontstaat voor de zenuwen. De operatie vindt plaats via een kleine snede op de achterkant van de rug. Het wervelkanaal wordt ruimer gemaakt, waarbij bot, bindweefselvorming en soms ook een hernia (uitpuilende tussenwervelschijf) worden verwijderd. Op deze manier ontstaat weer voldoende ruimte in het wervelkanaal voor de zenuwen naar de benen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: