Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Tips bij de behandeling met een gipsbroek

De behandelend arts van uw kind heeft als behandeling gekozen voor een gipsbroek. Hier leest u tips bij de verzorging van uw kind met een gipsbroek. 

De gipsbroek voor uw kind kan om allerlei redenen zijn aangelegd. Hier geven we geen uitleg over de reden van de gipsbroek. De reden voor de gipsbroek is of wordt door de behandeld arts uitgelegd.

Hier vindt u tips die handig voor u kunnen zijn tijdens de periode dat uw kind een gipsbroek draagt. U vindt hier onder andere informatie over de verzorging, het vervoeren en de kleding van uw kind. De tips zijn puur informatief en zijn niet op elk kind van toepassing. Alle kinderen reageren immers anders op een gipsbroek. Het ene kind ervaart wat meer problemen dan het andere kind. U, als ouder, weet zelf vaak wat het beste is voor uw kind. 

Algemene gipsregels 

Controleer regelmatig: 

  • of het gips niet te strak zit;
  • op scherpe randjes of uitsteeksels van het gips;
  • de kleur van de teentjes (roze) en de temperatuur van de voetjes. De kleur van de teentjes en de temperatuur van de voetjes moeten goed blijven;
  • de beweging van de teentjes. Deze moeten normaal kunnen bewegen;
  • de positie van de voetjes. Deze mogen niet naar binnen draaien;
  • de positie van uw kind in het gips. De gipsbroek moet recht blijven zitten. Uw kind moet niet in het gips kunnen draaien;
  • drukplekjes op de huid. Bij de billen, onderrug en/of stuit kunnen er drukplekjes ontstaan.

Mocht uw kind problemen, zoals hierboven beschreven, hebben door de gipsbroek dan kunt u altijd contact opnemen met de gipskamer van het ziekenhuis. De openingstijden en telefoonnummers vindt u onder Contact.

Algemene tips voor de gipsbroek 

  • Als het gips vies is geworden, door bijvoorbeeld ontlasting, kunt u dit schoonmaken met een klein beetje water.
  • Als het gips nat is geworden kunt u dit drogen met een koude/lauwe föhn of met zachte tissues.
  • Als het gips stinkt, kunt u met Nilodor druppelen. Dit verdrijft ongewenste geurtjes. Nilodor is verkrijgbaar bij de apotheek.
  • Als uw kind last krijgt van jeuk onder het gips, kunt u zo mogelijk met een wattenstokje lotion aanbrengen. Lotio Alba Camitol 5% is te verkrijgen bij uw apotheek. Deze lotion geeft verkoeling, korrelt niet (wat juist jeuk veroorzaakt) en maakt het gips niet nat.

Voeding 

Als uw kind een gipsbroek draagt, is het verstandig om bepaalde voeding bij uw kind te vermijden en de voeding in andere hoeveelheden te geven. 

  • Geef uw kind meerdere malen per dag kleine hoeveelheden voeding. Dit verkleint de kans op krampjes en op het terug geven van voeding. Door het gips kan de buik niet zoveel uitzetten en kan uw kind eerder vol zitten van de voeding.
  • Uw kind kan bij krampjes niet zelf de beentjes naar zich toe trekken om een boertje of windje te laten. Hierdoor is het belangrijk krampjes zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Om krampjes te voorkomen is het verstandig rekening te houden met de voeding. Producten als uien, bonen en erwten kunnen voor extra gasvorming zorgen.
  • Probeer na het voeden langer de tijd te nemen om uw kind te laten boeren. Dit kan zorgen voor minder krampjes.

Slapen met een gipsbroek 

Jonge kinderen ervaren vaak geen problemen tijdens het slapen in een gipsbroek. Hoe ouder de kinderen worden hoe groter de kans op onrust tijdens het slapen. Uw kind kan dan korter slapen, rusteloos zijn en ‘s nachts wat angstiger zijn. Vooral het onvermogen om te kunnen draaien, is een storende factor bij de iets oudere kinderen. Enkele tips voor het slapen zijn: 

  • Laat een lampje aan voor de nacht.
  • Gebruik kussens voor een comfortabele houding in bed.
  • Als uw kind huilend wakker wordt, kan het last hebben van kramp. U kunt de enkels en voetjes dan masseren.
  • Uw kind kan het door de gipsbroek sneller warm krijgen ‘s nachts. Houd hier rekening mee.

Gebruik van de luier 

In de uitsparing van het gips kunt u een newborn luier of een Tena Lady leggen. Deze vangen het eerste vocht op. Doordat u de uitsparing opvult, is de kans kleiner dat er ontlasting of urine tussen het gips gaat zitten. Een grotere luier kunt u daar overheen leggen en dicht doen als een normale luier. Om de randen van het gips kunt u eventueel nog inlegkruisjes vouwen om het gips zo droog mogelijk te houden. Vervang de luier wat vaker dan normaal. Dit om de kans op luierlekkage te voorkomen.

Mocht er toch ontlasting of diarree tussen de huid en het gips komen, dan kunt u dit met oliegedrenkte wegwerpdoekjes proberen weg te halen. Wanneer u het niet schoon krijgt, kunt u contact opnemen met de gipskamer. 

Dagelijkse verzorging van uw kind 

Uw kind kan tijdens de gipsperiode niet in bad of onder de douche, omdat het gips niet nat mag worden. Als u de haren van uw kind wilt wassen, kunt u dit het beste bij de wasbak doen. Leg uw kind op een plastic zeiltje naast de wasbak en dek de gipsbroek af met plastic om nat worden te voorkomen. Al liggend kunt u de haren van uw kind onder de kraan en boven de wasbak wassen. Het is verstandig om het wassen van de haren op deze manier met zijn tweeën te doen. Dit om ongelukken te voorkomen.

Het optillen van uw kind 

Een kind met een gipsbroek is een stuk zwaarder dan normaal. Zorg ervoor dat het bedje en de box op de juiste werkhoogte staan. Dit is bij het optillen beter voor uw rug. Til uw kind nooit alleen onder de oksels op, maar ondersteun uw kind ook tussen de benen. U kunt uw kind gewoon bij u op schoot nemen om ermee te knuffelen, voeden enz.

Tips bij het neerleggen van uw kind: 

  • Als uw kind op de rug ligt, leg dan een opgerolde handdoek of een kussen onder de beentjes van uw kind, zodat de gipsbroek niet tegen de huid drukt.
  • Als uw kind even op de buik moet liggen, leg het lijfje dan op een dik kussen. Hierdoor voorkomt u dat het gips op de huid drukt. Leg eventueel bij buikligging van uw kind een kussentje onder de onderbenen, zodat deze ook rusten op het kussen.
  • Om drukplekken te voorkomen, is het raadzaam om uw kind afwisselend op buik en rug neer te leggen.

Vervoer 

Het vervoer van uw kind met een gipsbroek is afhankelijk van de grote van de gipsbroek en de leeftijd van uw kind. Enkele tips: 

  • Als u uw kind niet kunt vervoeren in een gewone kinderwagen, vul deze dan op met een kussen, zodat uw kindje boven op de bak komt te liggen.
  • Gebruik eventueel een buggy of een tweelingkinderwagen.
  • Voor het vervoer van grotere kinderen of kinderen met een grotere gipsbroek kunt u een bolderkar gebruiken.
  • Als uw kind nog klein is, kunt u een gewone autostoel gebruiken en deze opvullen met een kussen.
  • Als uw kind wat groter is, is het vervoer in de auto lastig. U kunt het beste zelf op de achterbank plaatsnemen en uw kind op schoot nemen. U kunt uw kind dan met een tuigje aan uzelf vastmaken.
  • Probeer het vervoer met de auto zoveel mogelijk te beperken.
  • Let altijd op de veiligheid van u en uw kind!

Speciale kleding 

Op internet zijn verschillende winkels te vinden die speciale kleding hebben voor uw kind met een gipsbroek. Ook in de grotere warenhuizen of babyspeciaalzaken is meestal kleding aanwezig voor kinderen met een gipsbroek. 

Spelen en bewegen 

Wat kan en mag uw kind wel en niet? 

  • Uw kind kan in de kinderstoel zitten en spelen met blokken, boekjes enz.
  • Uw kind mag in buikligging op een speelkleed of zelfs in het gras spelen.
  • Uw kind rolt, als het mogelijk is, na enige tijd om met de gipsbroek. Dit kan geen kwaad. De gipsbroek is hiervoor stevig genoeg. Mocht er toch iets kapot gaan aan de broek dan kunt u contact opnemen met de gipskamer.
  • Uw kind probeert te kruipen met de gipsbroek. Dit kan geen kwaad. De gipsbroek is hiervoor stevig genoeg. Mocht er toch iets kapot gaan aan de broek dan kunt u contact opnemen met de gipskamer.
  • Uw kind gaat mogelijk lopen met de gipsbroek. Dit is niet aan te raden. Hiervoor is de gipsbroek niet gemaakt.

Ontwikkeling van uw kind met een gipsbroek 

Afhankelijk van de leeftijd van uw kind blijft de ontwikkeling van uw kind achter met een gipsbroek. Uw kind begint misschien later met kruipen en mogelijk ook met lopen. Dit is echter geen probleem. Uw kind haalt over het algemeen de achterstand na het verwijderen van de gipsbroek snel weer in. 

Vragen 

Heeft u nog vragen over de verzorging van uw kind of zijn er dingen waarover u twijfelt dan kunt u altijd telefonisch contact opnemen met de gipskamer van het ziekenhuis.

De gipskamer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur. 

Gipskamer Arnhem: 088 - 005 6679
Gipskamer Zevenaar: 088 - 005 9674

Buiten de openingstijden van de gipskamers kunt u bij problemen telefonisch contact opnemen met de Spoedeisende Hulp in Arnhem.

Spoedeisende Hulp Arnhem: 088 - 005 6680 

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: