1. Frozen shoulder
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder?

Als alle bewegingen van uw schouder erg pijnlijk zijn en uw schouder is erg stijf dan kan er sprake zijn van een 'frozen schoulder', ook wel bevroren schouder/stijve schouder genoemd. Deze klachten komen meestal voor bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. Een frozen shoulder kan u in uw dagelijks leven zeer beperken en ook 's nachts veel pijn geven. De oorzaak is onbekend, maar het heeft waarschijnlijk te maken met een vorm van gewrichtsontsteking die door het lichaam zelf wordt veroorzaakt. De klachten beginnen meestal met pijn, waarna de stijfheid ontstaat. In de loop van de tijd neemt de pijn af en als laatste verdwijnt de stijfheid. Wanneer u deze klachten heeft, kan uw huisarts u doorsturen naar het schouderspreekuur van Rijnstate. Op dit spreekuur wordt u behandeld door een gespecialiseerde orthopedisch chirurg.

Behandeling

De behandeling van een frozen schoulder bestaat in eerste instantie uit fysiotherapie waarbij er binnen uw pijngrens geoefend moet worden. Wanneer de pijn erg aanwezig is kan overwogen worden om een injectie met een irritatie-remmend middel te geven in het schoudergewricht. Hiermee wordt de irritatie in het schoudergewricht minder. Meestal lukt het op deze manier om de klachten onder controle te krijgen. Goed om te weten dat het redelijk lang kan duren voordat de klachten volledig zijn verdwenen.

Als deze behandeling niet het gewenste resultaat heeft kan een operatie nodig zijn. De schouder wordt dan onder narcose doorbewogen. Met voorzichtige manipulaties van de arm wordt de normale beweeglijkheid van de schouder weer opgevoerd. Na deze ingreep worden in het ziekenhuis en thuis onder begeleiding van een fysiotherapeut oefeningen gedaan om ervoor te zorgen dat de schouder zo goed mogelijk blijft bewegen.

Voor deze behandeling kunt u terecht op het schouderspreekuur.

Onze specialismen

voor deze aandoening