Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Afglijding lendenwervel

Bij 1 tot 5 procent van de (jong)volwassenen is er sprake van een afglijding van een lage lendenwervel (= spondylolisthesis). Deze afglijding kan leiden tot inknelling van een uittredende zenuwwortel onder in de rug. Bij veel mensen ontstaat er dan, naast rugpijn, uitstralende beenpijn. Deze beenpijn lijkt op de beenpijn bij mensen met een rughernia.

Afglijding van een lendenwervel is een relatief goed chirurgisch behandelbaar probleem van de wervelkolom. Veelal reageren mensen goed op de operatie.

Behandeling

De operatie bestaat meestal uit het vastzetten van wervels op het afgegleden wervelniveau (= spondylodese), in combinatie met het vrijleggen van de ingeknelde zenuwwortel. Er zijn meerdere mogelijkheden om een spondylodese uit te voeren. Er kan gekozen worden voor een voorste- of een achterste benadering of een combinatie van beide. De keuze voor een bepaalde techniek kunt u bespreken met uw specialist. In Rijnstate is veel ervaring met de genoemde operatietechnieken. Ook wordt onderzoek verricht naar vernieuwende behandelmogelijkheden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: