Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Uitzaaiingen in de wervelkolom

Kwaadaardige tumoren kunnen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Zo’n verspreiding heet een uitzaaiing. Als de uitzaaiing in de wervelkolom zit, heet dat een werveluitzaaiing (wervelmetastase).

Meestal komen werveluitzaaiingen voor bij prostaatkanker, longkanker en borstkanker. Ook beenmergkanker (ziekte van Kahler of multipel myeloom) en lymfeklierkanker kunnen uitzaaiingen in de wervelkolom veroorzaken.

Herkennen van werveluitzaaiingen

Uitzaaiingen in de wervelkolom geven niet altijd klachten. Dat hangt namelijk af van de plaats en uitgebreidheid van de uitzaaiing.

Soms zorgen uitzaaiingen wél voor klachten. Dan heeft u meestal rugpijn en/of nekpijn. De pijn zit dan op de plek van de werveluitzaaiing(en) en neemt steeds verder toe. Hierbij kunt u ook hebben:

  • rugpijn die optreedt in liggende houding en weer verdwijnt bij het overeind komen;
  • uitstralende pijn rondom de buik, de borst, de armen of de benen;
  • pijn die aanvoelt als een ‘band’ om de borst of buik.

De pijn is soms zo hevig dat deze u ernstig beperkt in het dagelijks leven. Overigens is het wel belangrijk te beseffen dat deze klachten ook andere oorzaken kunnen hebben.

Heel soms ontstaat druk op de zenuwwortels of het ruggenmerg door groei van de uitzaaiing. Dan kan een verlamming en/of gevoelsstoornis ontstaan. Een dwarslaesie is een verlamming aan de benen en heel soms aan de armen. Het is de ernstigste complicatie bij werveluitzaaiingen en komt voor bij ongeveer 3 procent van de patiënten die uitzaaiingen in de wervelkolom hebben.

Informeer uw arts bij nieuwe of toenemende klachten

Hoe eerder uitzaaiingen in de wervelkolom worden vastgesteld en behandeld, hoe kleiner de kans op een (blijvende) verlamming is. De rug- en nekpijn bij werveluitzaaiingen ontstaat namelijk gemiddeld 7 weken voordat de eventuele neurologische uitval start.

Het is daarom belangrijk om uw behandelend arts te informeren als u nieuwe of toenemende rug- of nekpijn heeft. De arts kan dan beslissen of verder onderzoek nodig is.

Behandeling

Bestraling is de meest toegepaste behandeling bij uitzaaiingen in de wervelkolom. Ook kan de behandeling bestaan uit het geven van medicijnen (corticosteroïden, pijnstillers en/of chemotherapie), een operatie of een combinatie hiervan.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: