Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Artrose aan hand of pols

Klachten

Bij beginnende artrose heeft u last van pijn bij het bewegen van een gewricht of bij het belasten daarvan. Vaak is deze pijn zogenaamde 'startpijn', pijn die zich voordoet zodra u in beweging komt na rust, bijvoorbeeld de eerste 10 minuten na het opstaan. In een wat later stadium zijn gewrichten vaak stijver en heeft u ook in rust last van pijn. Bij het bewegen van de aangedane gewrichten is soms een krakend geluid te horen. Uiteindelijk kan een gewricht ernstig misvormd raken. Vaak is er dan ook sprake van een zwelling van de gewrichten.

Wat is artrose?

Een gewricht is een plaats waar twee of meer botten ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Het wordt omgeven door een gewrichtskapsel. De uiteinden van die botten zijn, op de plaats van het gewricht, bekleed met een dikke laag veerkrachtig weefsel: het (gewrichts)kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de botten soepel kunnen bewegen. Artrose is een aandoening waarbij er veranderingen in het gewrichtskraakbeen plaatsvinden. Het al bestaande kraakbeen verliest vocht en wordt minder elastisch. Ook wordt er te weinig nieuw kraakbeen aangemaakt. Op den duur kan het kraakbeen helemaal verdwijnen. De botuiteinden komen dan tegen elkaar te liggen. Hierdoor  kunnen de botten niet langer soepel ten opzichte van elkaar bewegen. Het gewricht wordt stijf en bewegen pijnlijk.

Oorzaken

Hoe het precies komt dat de kwaliteit van het kraakbeen verandert is niet bekend. Wel kennen we verschillende factoren die een rol spelen: aanleg/erfelijkheid, de bouw van een gewricht en de belasting van het gewricht door een bepaalde lichaamshouding of werkhouding.

De term 'slijtage', in plaats van artrose, is niet helemaal juist. Door overbelasting kan een gewricht slijten en het gewrichtskraakbeen in dat gewricht afnemen, zonder dat daarbij sprake is van een verandering van het kraakbeen. Bij artrose is de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen zelf veranderd.

Onderzoeken

Er worden altijd röntgenfoto's gemaakt en soms is een aanvullende CT-scan nodig. Het is bekend dat er niet altijd een samenhang is tussen het beeld op de röntgenfoto en de ernst van de klachten.

Behandeling

Artrose kan niet genezen worden, maar door een goede behandeling kunnen klachten als stijfheid en pijn verminderen. De slijtage is blijvend. Afhankelijk van de ernst van de aandoening en de mate waarin u klachten heeft kiest de arts samen met u een geschikte behandelmethode. Enkele gebruikelijke behandelingen zijn:

Spalk en/of medicatie

U krijgt een spalk plus een aantal leefregels van de handtherapeut. De spalk kan meer of minder flexibel zijn. Soms is het nodig dat u ontstekingsremmende medicijnen gebruikt. De handtherapeut kan bewegingsinstructies geven waardoor het aangedane gewricht wordt ontlast. Sommige mensen hebben baat bij warmtetherapie. Deze behandelingen zijn vooral geschikt voor mildere vormen van artrose.

Operatie

  • Het vervangen van het aangedane gewricht door een gewricht van kunststof: artroplastiek
  • Het vastzetten van het gewrichtje: artrodese

Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij u graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Wilt u meer weten over deze behandeling neem dan contact op met:

Polikliniek Plastische Chirurgie plastischechirurgie@rijnstateclinics.nl 06 - 15111192
Polikliniek Chirurgie chirurgie-orthopedie@rijnstateclinics.nl 06 - 11274338
Polikliniek Orthopedie chirurgie-orthopedie@rijnstateclinics.nl 06 - 15073740
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: