Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Syndroom van De Quervain

Spieren zijn met botten verbonden via pezen. De bewegingen van de spier worden door de pees op het bot overgebracht. Tussen uw onderarm en uw duim lopen onder andere twee stekpezen. Die pezen moeten bij de pols een knik maken en daarom houdt een bandje van steunweefsel, het retinaculum, de pezen tegen het bot van de pols aan. Om ervoor te zorgen dat de pezen niet schuren tegen dit steunweefsel en niet tegen elkaar, worden ze onder dit bandje gescheiden door een tussenschot en ieder omgeven door een soort met gelei gevuld buisje. De gelei, tenosynovium, werkt als een zacht glijlaagje waardoor iedere pees makkelijk heen en weer kan bewegen.

Bij het syndroom van De Quervain zijn de twee strekpezen en/of de glijlaagjes geïrriteerd. Door de irritatie ontstaat zwelling. Als het glijlaagje zwelt wordt het kokertje te nauw en gaat de pees stroef bewegen. Hierdoor raakt de pees geïrriteerd, waardoor die ook gaat zwellen en bewegen bijna niet meer mogelijk is. Het proces kan ook beginnen bij een geïrriteerde en dus gezwollen pees. Ook dan ontstaat frictie met het glijlaagje, waardoor dat gaat zwellen.

Klachten

Als u lijdt aan het syndroom van De Quervain zijn uw klachten mogelijk begonnen met een doffe pijn bij de overgang van uw pols naar uw duim. Tillen en krachtig knijpen of draaien maken de pijn erger. Op den duur kan de pijn uitstralen naar de duim en de onderarm.

In ernstige gevallen kan er op de pijnlijke plek een zwelling ontstaan. Soms treedt er juist gevoelloosheid op bovenop de duim en de wijsvinger.

Oorzaak

De irritatie wordt veroorzaakt door telkens herhalen van een beweging die u niet gewend bent of die u maar af en toe langdurig doet, bijvoorbeeld uitgebreid in de tuin werken. Het gaat dan om bewegingen als zwaar tillen, wringen of stevig beetpakken en knijpen.
Het is een aandoening die veel voorkomt bij nieuwe moeders. Het telkens optillen en dragen van een baby zet de handen in ongemakkelijke posities. De hormonen die een rol spelen bij zwangerschap en borstvoeding kunnen u extra vatbaar maken.

Daarnaast hebben mensen met reuma en suikerziekte ook een grotere kans op het ontwikkelen van De Quervain.
Soms ontstaat de aandoening na een polsbreuk, omdat de pezen dan een klap gekregen hebben. Het komt echter ook voor dat er geen duidelijke reden te vinden is.

Onderzoek

Om vast te stellen dat het inderdaad om het syndroom van De Quervain gaat, is er een simpele test: de Finkelsteintest. U maakt een vuist met uw duim in de handpalm, onder de vingers. Vervolgens buigt u de pols richting de pink.
Dit kan in gezonde toestand een ongemakkelijk gevoel geven, maar als uw stekpezen zijn ontstoken is de beweging bijzonder pijnlijk.

De arts kan als aanvulling op deze test nog een weerstandstest met u uitvoeren. De arts zal u vragen tegendruk te geven met de duim, zowel van het lichaam af als naar het lichaam toe. Ook dit zal pijnlijk zijn.

Verder onderzoek is vaak niet nodig. Soms ziet een arts toch aanleiding om nog meer zekerheid te krijgen of om een beeld te krijgen van de ernst van de aandoening. Soms wordt een echografie gemaakt. Dit onderzoek is volkomen pijnloos.

Behandeling

Conservatieve behandeling (zonder operatie)

Bij het adviseren van een behandeling neemt de arts de ernst en de duur van de aandoening en uw algehele gezondheid in overweging.
Over het algemeen zal men eerst kiezen voor de minst ingrijpende behandelingen.

Actieve rust, spalk

Het eerste advies is: neem wat vaker een pauze met de hand of stop met de handelingen die pijn veroorzaken, maar houd de pols en duim wel in beweging. Beweging is nodig voor herstel, maar belasting moet worden vermeden.
Om u hierbij te helpen kunt u een aantal weken gebruik maken van een afneembare pols- en duimspalk, die ervoor zorgt dat uw pols en duim in de juiste stand staan en de pezen rust geeft.

Pijnbestrijding, ontstekingsremmers, fysio- en ergotherapie

U kunt denken aan ontstekingsremmende middelen als ibuprofen, die de pijn en de zwelling tegengaan.
Ook fysiotherapie kan met koude of juist warmte helpen hetzelfde te bereiken en een ergotherapeut kan u adviseren hoe u in het vervolg uw bezigheden kunt doen zonder uw polsen en duimen onnodig veel te belasten.

Injecties

Als rust in combinatie met pijnbestrijding en fysiotherapie niet afdoende werkt kan een injectie met corticosteroïden direct in het probleemgebied gegeven worden. Dit middel heeft een krachtig ontstekingsremmende werking, maar de resultaten zijn soms tijdelijk en een enkele keer kan het middel de pezen aantasten.
Ook kan de huid op de plek van de injectie dun en bleek worden. Als ook dit niet helpt en de klachten houden langer dan drie maanden aan, is een operatie de volgende stap.

Operatieve behandeling

Doel van de operatie

Het doel van de operatie is het openmaken van het steunweefselbandje, zodat de twee compartimentjes daaronder, waar de pezen doorheen lopen, meer ruimte krijgen.
De chirurgische ingreep is meestal zeer effectief.

Verdoving

De operatie vindt plaats onder plaatselijke of regionale verdoving. Hiertoe krijgt u een aantal prikken in de pols of de oksel. De pijn van de injecties is te vergelijken met de verdoving bij de tandarts.
Als er heel bijzondere omstandigheden zijn waardoor de chirurg verwacht dat de operatie lange tijd zal duren, kan een volledige narcose nodig zijn.

Behandeling in het Hand- en Polscentrum

Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij u graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medische specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Wilt u meer weten over deze behandeling neem dan contact op met:

Polikliniek Plastische Chirurgie plastischechirurgie@rijnstateclinics.nl 06 - 15111192
Polikliniek Chirurgie chirurgie-orthopedie@rijnstateclinics.nl 06 - 11274338
Polikliniek Orthopedie chirurgie-orthopedie@rijnstateclinics.nl 06 - 15073740
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: