Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Syndroom van De Quervain

Klachten bij het syndroom van De Quervain

Spieren zijn met botten verbonden via pezen. De bewegingen van de spier worden door de pees op het bot overgebracht. Tussen uw onderarm en uw duim lopen onder andere twee stekpezen. Die pezen moeten bij de pols een knik maken en daarom houdt een bandje van steunweefsel, het retinaculum, de pezen tegen het bot van de pols aan. Om ervoor te zorgen dat de pezen niet schuren tegen dit steunweefsel en niet tegen elkaar, worden ze onder dit bandje gescheiden door een tussenschot en ieder omgeven door en peesschede of peeskoker: een soort met gelei gevuld buisje. De gelei, tenosynovium, werkt als een zacht glijlaagje waardoor iedere pees makkelijk heen en weer kan bewegen.

Bij het syndroom van De Quervain zijn de twee strekpezen en/of de peesschede geïrriteerd. Door de irritatie ontstaat zwelling. Als het glijlaagje zwelt wordt het kokertje te nauw en gaat de pees stroef bewegen. Hierdoor raakt de pees geïrriteerd, waardoor die ook gaat zwellen en bewegen bijna niet meer mogelijk is. Het proces kan ook beginnen bij een geïrriteerde en dus gezwollen pees. Ook dan ontstaat frictie met het glijlaagje, waardoor dat gaat zwellen.

Bij het syndroom van De Quervain heeft u last van zeurende, branderige, of doffe pijn bij de overgang van uw pols naar uw duim. Bij tillen en krachtig knijpen of draaien, wordt de pijn erger. Soms straalt de pijn uit naar uw duim en/of onderarm. Ook kan er een zwelling ontstaan op de pijnlijke plek. Af en toe treedt er gevoelloosheid op bovenop de duim en de wijsvinger.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Meestal kiest de arts eerst voor de minst ingrijpende behandeling. Dit is een behandeling zonder operatie. We adviseren u vaker rust te nemen met uw hand. Wel moet u uw hand in beweging houden. Daarnaast werkt het vaak om ontstekingsremmende middelen te gebruiken. Fysiotherapie kan u helpen en een ergotherapeut kan u adviseren hoe u in het vervolg uw bezigheden kunt doen zonder uw polsen en duimen veel te belasten.

Als rust in combinatie met pijnbestrijding en fysiotherapie niet genoeg werkt, geeft de arts u een injectie. Deze heeft een krachtige ontstekingsremmende werking. Helpt dit niet en houden de klachten langer dan drie maanden aan, dan is er een operatie nodig. Bij de operatie maakt de arts het steunweefselbandje open, zodat de pees meer ruimte krijgt en niet meer vastloopt in het peeskokertje.

Wilt u meer weten over de behandelingen bij het syndroom van De Quervain? Kijk dan op de website van Rijnstate Clinics.

Behandeling bij Rijnstate Clinics

Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: