Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Heupdysplasie

Heupdysplasie op volwassen leeftijd geeft klachten in de lies en de bil. De afwijking is het gevolg van een niet of onvoldoende behandeling van de dysplastische heupontwikkeling bij de geboorte. Als de pijnklachten het normale dagelijkse leven belemmeren, kan een operatie nodig zijn om de pijnklachten te verminderen. Na de groei is heupdysplasie niet meer te genezen.

De keuze voor een van de onderstaande behandelingen hangt af van de leeftijd, de ernst van de dysplasie en de ernst van de heupslijtage.

Behandeling

Bekkenosteotomie

De bekkenosteotomie heeft de voorkeur als er sprake is van heupdysplasie met pijnklachten, maar nog geen zichtbare slijtage. Het bekken wordt op drie plaatsen door gezaagd, waardoor de kom in een betere stand boven over de kop heen gedraaid kan worden. Doordat het heupgewricht beter belastbaar is na deze operatie, vermindert de pijn en kan soms zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor wordt het plaatsen van een nieuwe heup uitgesteld.

Pandak plastiek

De pandak plastiek wordt toegepast als er sprake is van dysplasie met pijnklachten en er al tekenen zijn van beginnende slijtage. Met de operatie wordt een extra stuk bot aan de zijkant van de kom geplaatst. Hiermee maak je de kom als het ware groter en wordt de heupkop beter overdekt. Door dit pandak wordt de belasting in het heupgewricht anders verdeeld waardoor de pijnklachten verminderen. Hierdoor wordt het plaatsen van een nieuwe heup uitgesteld.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: