Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Spier-/peesinscheuring in de schouder

Het schoudergewricht bestaat uit een kop en een kom. De beweging van de schouder wordt aangestuurd door spieren en pezen. Deze spieren en pezen rond de schouder worden ook wel de 'rotator cuff' genoemd en een scheur in een van de pezen rond de schouder een 'rotatorcuff-laesie'.

Een rotatorcuff-laesie kan geleidelijk ontstaan of acuut door bijvoorbeeld een val of plotseling iets heel zwaars tillen. Vaak wordt het veroorzaakt door een combinatie van factoren. Zo kunnen spieren en pezen dunner worden en hun structuur verliezen door een slijtageproces, ouderdom, overbelasting, een trauma (bijvoorbeeld een val op schouder) of het verrichten van ongewone, zware arbeid.

Behandeling

Er zijn verschillende mogelijkheden om schouderklachten als gevolg van een rotator cuff te behandelen:

Rust

Een groot deel van de klachten kunnen met rust spontaan verdwijnen.

Medicatie

Wanneer u veel pijn heeft, kunt u een (korte) tijd een pijnstiller nemen die ook ontstekingsremmend werkt. Het is goed dit wel in overleg met de huisarts of orthopedisch chirurg te gebruiken.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut zal door middel van voorlichting en oefentherapie de coördinatie en spierkracht van de schoudergordel verbeteren om de pijn te verminderen. Rijnstate heeft een schoudernetwerk opgezet met fysiotherapeuten die veel ervaring hebben met het behandelen van schouderklachten.

Injectie met verdoving en een irritatieremmer

Wanneer, ondanks fysiotherapie, uw schouderpijn blijft bestaan kan de huisarts of de orthopedisch chirurg een injectie geven. Met deze injectie kunnen de geïrriteerde slijmbeurs en pees (pezen) tot rust worden gebracht. Tijdens het schouderspreekuur van Rijnstate wordt deze injectie geplaatst met behulp van een echo, hierdoor kan de injectie nauwkeuriger worden geplaatst.

Operatie

Wanneer de scheur in de pees zorgt voor duidelijk krachtverlies en/of aanhoudende pijn kan de orthopedisch chirurg u een operatie adviseren. Tijdens deze operatie wordt de gescheurde pees weer gehecht, dit wordt een 'cuffrepair' genoemd. Na deze operatie is het nodig om met de fysiotherapeut de gehechte pees weer te trainen.

Voor deze behandeling kunt u terecht op het schouderspreekuur.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: