Patiëntervaringen
Maria de Vreede en haar man voor Rijnstate Zevenaar

Na een heupoperatie: ‘Verbaasd dat ik zo snel weer kon lopen’Voordat Maria de Vreede (68) in 2013 voor het eerst bij de orthopedisch chirurg in Rijnstate kwam, had zij al langere tijd klachten aan haar heup. “Ik heb twintig jaar hardgelopen. Maar ik kreeg steeds vaker pijn, die uit mijn heup bleek te komen.” Maria is in de zomer van 2013 geopereerd in de Rijnstate Orthopedische en Chirurgische Kliniek in Zevenaar.

Behoorlijke slijtage

Via de huisarts kwam Maria in Rijnstate terecht, waar een röntgenfoto werd genomen. “Die foto liet een behoorlijke slijtage zien. Maar er zat nog een dun laagje kraakbeen omheen en een nieuwe heup was nog niet nodig. Met behulp van fysio- en manuele therapie heb ik een operatie toen nog twee jaar kunnen uitstellen. De therapie hielp een tijd goed maar op het laatst zei mijn manueel therapeut tegen me: ‘Ik kan weinig meer voor u doen’. Toen ben ik terug gegaan naar het ziekenhuis.”

Snel terecht voor een operatie

“Weer werd er een röntgenfoto gemaakt en toen bleek dat de heup echt versleten was. Ik kon snel terecht voor de operatie in Rijnstate Zevenaar. Wat ik speciaal vond, is dat ze vroegen of het bot dat ze tijdens de operatie zouden weghalen, gebruikt mocht worden voor andere mensen die botstructuur nodig hebben, bijvoorbeeld voor een herstellende operatie na een ongeluk. Daar heb ik voor getekend dat ik dat goed vond. Ik vind het heel mooi dat mijn bot hergebruikt wordt.”

Goede pijnstilling

Ze keek wel een beetje op tegen de operatie. “Ik vond het spannend, ook al had ik er veel vertrouwen in. Maar het beeld dat er gezaagd gaat worden in je bot, is toch vreemd. Ik heb meegedaan aan een pilot: ze wilden onderzoeken of het hielp om al voor de operatie te beginnen met pijnstilling. De operatie is goed gegaan. Een paar uur na de operatie kwam de fysiotherapeut langs en ik was verbaasd dat het al lukte om op het been te lopen, dat ik dat durfde en dat het ging. Ik denk dat de goede pijnstilling die ik al van tevoren had gekregen, daaraan bijdroeg.”

Lopen met krukken - fysiotherapie Zevenaar

Bemoedigend dat de prothese er goed in zit

"Op mijn kamer lag ik samen met twee kniepatiënten en nog een meneer die ook een nieuwe heup had gekregen. Na twee nachten, op de derde dag na de operatie, mocht ik naar huis. Tot zes weken na de operatie heb ik fysiotherapie gehad. Dat is heel intensief en je moet hard werken. Ook van de prothese in de heup is een röntgenfoto gemaakt. Ik vond het bemoedigend om te zien dat de prothese er goed in zit. Ik ben heel tevreden.
Toen ik eenmaal thuis was, heb ik nog wel opgebeld naar het ziekenhuis. Ik kreeg andere pijnstillers en daar had ik klachten van; toen heb ik andere gekregen. Na een week kon ik het zonder pijnstilling af; dat vond ik heel knap. Het is wel voor iedereen verschillend.”

Revalidatie

De revalidatie na de operatie ging niet zomaar. “De fysiotherapie is hard werken. Je moet het zelf doen en zelf oefenen. Hoe harder je werkt, des te sneller keert de beweeglijkheid in je been en heup terug. Het heeft meer dan zes weken geduurd voor ik écht goed liep.”

Mei 2017: hoe gaat het nu?

Twee jaar na het interview vragen we aan Maria de Vreede hoe het nu met haar gaat. “Gelukkig zijn mijn mogelijkheden om aan sport te doen niet afgenomen. Ik vind het nog altijd jammer dat hardlopen en touwtje springen wordt afgeraden, maar ik zwem nu twee keer per week en ben aan het hoelahoepen (een zwaar uur op de sportschool). Daarnaast doe ik aan yoga, voor zover dat gaat met mijn heup. Kortom, ik ben me meestal niet meer bewust van mijn nieuwe heup en dat vind ik knap werk van de medische sector!"

Interessante websites

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: