Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Ziekte van Dupuytren

Klachten bij de ziekte van Dupuytren

Bij de ziekte van Dupuytren ontstaan er bindweefselstrengen onder de huid van uw handpalm en vingers. Bindweefsel zit overal in uw lichaam. Het houdt verschillende structuren zoals botten en bloedvaten op de juiste plek. Bij de ziekte van Dupuytren verdikt het bindweefsel in uw hand(palm). Op de plaatsen waar het bindweefsel te dik is voelt u knobbels of strengen in of onder uw huid. Deze knobbels en strengen verschrompelen na verloop van tijd, waardoor uw vingers of duim krommer gaan staan. Soms zorgt dit ervoor dat u uw vingers niet meer kunt strekken.

Het is niet bekend hoe het komt dat het bindweefsel groeit en verdikt. Wel is bekend dat de aandoening in bepaalde families vaker voorkomt. Omgevingsfactoren (bijvoorbeeld roken en overmatig alcoholgebruik), andere ziektes en een eerder handtrauma kunnen de ziekte “aanzetten”. Ook komt de ziekte meer voor bij mannen.

De eerste tekenen van de ziekte van Dupuytren zijn onschuldig: een knobbeltje, lichte verharding of juist intrekking van de huid in uw handpalm. Door de strengvorming kunnen een of meerdere vingers geleidelijk krommer gaan staan. Dit beperkt de beweging van uw vingers. Hierdoor ontstaan klachten zoals onhandigheid, uw vingers of hand stoten en moeite met handen schudden.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De ziekte van Dupuytren is een goedaardige aandoening. Als u geen klachten heeft, is behandeling niet direct nodig. Als u veel last heeft van de kromstand, bijvoorbeeld met uw werk, hobby’s of in het dagelijks leven, dan is het goed om u te laten behandelen. Ook als u een pijnlijke knobbel heeft is het goed om u te laten behandelen. Voor een of meerdere kromme vingers zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk, waaronder naaldbehandeling en een operatie. Hiervoor kunt u terecht bij Rijnstate Clinics.

Wilt u meer weten over de behandeling van de Ziekte van Dupuytren? Kijk dan op de website van Rijnstate Clinics.

Behandeling bij Rijnstate Clinics

Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie via telefoonnummer 088 - 005 7755.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: