Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Artroscopie (kijkoperatie gewrichten)

In overleg met uw arts heeft u besloten dat u vanwege gewrichtsklachten een artroscopie (kijkoperatie) zult ondergaan. Hier krijgt u een globaal overzicht van de gang van zaken rond een artroscopie. 

Een gewricht 

Een gewricht is een beweeglijke verbinding tussen botstukken. De botstukken, die in een gewricht ten opzichte van elkaar bewegen, zijn ter plaatse van het gewricht bekleed met kraakbeen. Dit kraakbeen is veerkrachtig weefsel en zorgt ervoor - samen met het gewrichtsvocht - dat de botstukken gemakkelijk over elkaar glijden. Om een gewricht goed te laten bewegen hebben sommige gewrichten een tussenschijf van stevig bindweefsel. Het kniegewricht heeft er twee (de menisci).

Een gewricht wordt omgeven door een gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel en de eventueel aanwezige tussenschijven van bindweefsel zijn aan de binnenzijde bekleed met gewrichtsslijmvlies. Dit gewrichtsslijmvlies maakt voedingsstoffen voor het kraakbeen en dient tevens als smeermiddel voor het gewricht. Banden, pezen en spieren zorgen voor stabiliteit van het gewricht. 

Oorzaak gewrichtsklachten 

Als u last heeft van een gewricht, kan dat verschillende oorzaken hebben. Hier worden slechts oorzaken genoemd, die bij een artroscopie (kijkoperatie) gezien kunnen worden. Zo kunnen gewrichtsklachten onder andere het gevolg zijn van: gescheurd kraakbeen, gescheurde meniscus, gescheurde banden, gebroken bot, losse bot- en/of kraakbeenstukjes, slijtage van het gewricht, ontsteking van het gewricht of een combinatie van deze letsels. 

Onderzoek en behandeling 

Op grond van uw klachten, het onderzoek van het gewricht en eventuele röntgenfoto's kan een beschadiging in het gewricht worden vermoed. Met onderzoekstechnieken zoals Magnetische Resonatie (MR) is het soms mogelijk enkele van de bovengenoemde beschadigingen zichtbaar te maken. Bepaalde gewrichten - zoals de knie, de schouder, de enkel, de elleboog, de pols, de heup en in de toekomst wellicht nog andere - zijn toegankelijk voor een kijkje binnenin. Zo'n artroscopie (kijkoperatie) biedt de mogelijkheid om het gewricht nauwkeurig te inspecteren en zo nodig gelijktijdig een weefselbiopt te nemen en/of een behandeling uit te voeren. Meestal kan de artroscopie in dagbehandeling worden uitgevoerd. Bij sommige artroscopische operaties is een kortdurende opname nodig. 

Voorbereiding 

Voor deze operatie wordt meestal een deel van het lichaam verdoofd (regionale anesthesie) en vaak 'onder bloedleegte' uitgevoerd. Het bloed wordt hiervoor uit het operatiegebied weggestreken en met een opgepompte bloeddrukband wordt het gebied 'bloedleeg' gehouden. Zo kan de arts tijdens de artroscopie het gewricht goed onderzoeken en behandelen. 

Artroscopie 

Bij een artroscopie wordt via een kleine snee met een buis (artroscoop) in het gewricht gekeken. De artroscoop bevat lichtgeleidingsvezels en lenzen en wordt aangesloten op een camera, die verbonden is met een TV-monitor. Zo ziet en controleert de chirurg zijn handelingen op het TV-scherm. Tijdens de artroscopie wordt via een aparte kleine snee met een buisje het gewricht met vocht gevuld, zodat er meer ruimte in het gewricht komt en het gewricht continu gespoeld kan worden. Via één of meerdere openingen kunnen instrumenten in het gewricht worden gebracht. Een eventuele operatie ter behandeling van de gewrichtsschade kan met behulp van deze instrumenten binnen in het gewricht worden uitgevoerd. Als het technisch niet mogelijk is de behandeling via de kleine openingen uit te voeren, dan zal er een grotere snee nodig zijn. Dit kan direct aansluitend aan de artroscopie gebeuren, maar ook in een later stadium. 

Na de operatie 

Na de operatie zal uw arts u informeren over wat er bij de artroscopie is gezien en wat er is gedaan. Tevens geeft uw arts instructies over de nabehandeling van het gewricht, welke oefeningen goed zijn en welke bewegingen vermeden moeten worden. In enkele gevallen is fysiotherapeutische begeleiding nodig. Ongeveer drie weken na de artroscopie heeft u ter evaluatie een belafspraak met de orthopeed. 

Voor instructiefilmpjes kunt naar de YouTubepagina van Rijnstate gaan.

Weer thuis 

Afhankelijk van de operatie, de grootte van de ingreep en individuele factoren zult u na ontslag nog enige tijd hinder kunnen ondervinden van het operatiegebied. Ook het hervatten van uw dagelijkse activiteiten en de mogelijkheid om het gewricht weer normaal te kunnen gebruiken, zijn daarvan afhankelijk. De arts geeft u adviezen daarover. 

Complicaties 

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Ook bij deze operatie zijn er de normale risico's op complicaties van een operatie, zoals trombose, longontsteking, nabloeding, wondinfectie. Gelukkig treden deze na een artroscopie zeer zelden op. 

Een infectie is een vervelende complicatie, omdat de ontsteking het gewricht kan beschadigen en er vaak weer een operatie nodig is. Het gewricht wordt dan gespoeld.

Na een artroscopische operatie blijft soms het gewricht nog een paar weken dik. Het gewrichts-slijmvlies is dan geïrriteerd. Zo nodig zal uw arts u doorverwijzen naar de fysiotherapeut of medicijnen voorschrijven. 

Bij de artroscopie worden sneden in de huid gemaakt. Daardoor is het mogelijk dat er een huidzenuw wordt beschadigd. De huid eromheen kan daarna wat doof aanvoelen of juist extra gevoelig. Meestal verdwijnen deze klachten in de loop van de tijd of geven geen last meer. 

De bloeddrukband, die vaak gebruikt wordt om de operatie 'onder bloedleegte' te kunnen uitvoeren, geeft soms klachten na de operatie, bijvoorbeeld een gevoel van kneuzing van de weefsels onder deze strakke band. Maar ook kan een huidzenuw bekneld geraakt zijn, zodat de huid eromheen wat doof aanvoelt of juist extra gevoelig is geworden. Ook deze klachten verdwijnen meestal in de loop van de tijd. 

Vragen 

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, zal uw arts deze graag beantwoorden. 

Telefoonnummers 

Polikliniek Chirurgie Rijnstate Arnhem: 088 - 005 7737
Polikliniek Orthopedie Rijnstate Arnhem: 088 - 005 7744

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: