Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Gescheurde voorste kruisband

De voorste kruisband zorgt samen met andere banden, spieren en de beide menisci (meervoud van meniscus) voor de stabiliteit van de knie. Het is een van de belangrijkste banden van de knie. Bij een plotse draai, val of direct contact bij sport kan de voorste kruisband scheuren. De knie wordt dan meestal dik direct na het ongelukkige moment.

Door de knie gaan

Wanneer de voorste kruisband gescheurd is, zorgt dit vaak voor verminderde stabiliteit van de knie. Dit kan voelen als 'door de knie zakken'. Sommige mensen ervaren dit alleen tijdens het sporten, bij andere mensen kan dit ook al bij het wandelen of tijdens werkzaamheden zo zijn.

Niet iedereen heeft last van een gescheurde voorste kruisband. Sommige mensen hebben niet eens door dat hun voorste kruisband in het verleden beschadigd is en hebben dan ook weinig of geen klachten.

Wanneer het scheuren van de voorste kruisband ervoor zorgt dat u vaak door de knie zakt, kan dit voor meer schade in de knie zorgen. Elke keer dat dit gebeurt, kan het kraakbeen (glijlaag) van de knie of de meniscus beschadigd raken.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Door training van de bovenbeenspieren kunnen de instabiliteitsklachten soms verminderd worden en is geen operatie nodig. In het geval dat u ondanks versterking van de bovenbeenspieren instabiliteitsklachten blijft houden, kan gekozen worden voor een operatieve behandeling waarbij een ‘nieuwe’ voorste kruisband wordt ingebracht. Tijdens deze operatie kunnen eventuele bijkomende letsels van de menisci of het kraakbeen worden behandeld. Hiervoor kunt u terecht bij Rijnstate Clinics. Wilt u meer weten over een knieoperatie voor uw gescheurde voorste kruisband? Kijk dan op de website van Rijnstate Clinics.

Behandeling bij Rijnstate Clinics

Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: