Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Gescheurde voorste kruisband

De voorste kruisband zorgt samen met andere banden, spieren en de beide menisci (meervoud van meniscus) voor de stabiliteit van de knie. Het is een van de belangrijkste banden van de knie. Bij een plotse draai, val of direct contact bij sport kan de voorste kruisband scheuren. De knie wordt dan meestal dik direct na het ongelukkige moment.

Door de knie gaan

Wanneer de voorste kruisband gescheurd is, zorgt dit vaak voor verminderde stabiliteit van de knie. Dit kan voelen als 'door de knie zakken'. Sommige mensen ervaren dit alleen tijdens het sporten, bij andere mensen kan dit ook al bij het wandelen of tijdens werkzaamheden zo zijn.

Niet iedereen heeft last van een gescheurde voorste kruisband. Sommige mensen hebben niet eens door dat hun voorste kruisband in het verleden beschadigd is en hebben dan ook weinig of geen klachten.

Behandeling

Wanneer het scheuren van de voorste kruisband ervoor zorgt dat u vaak door de knie zakt, kan dit voor meer schade in de knie zorgen. Elke keer dat dit gebeurt, kan het kraakbeen (glijlaag) van de knie of de meniscus beschadigd raken.

Door training van de bovenbeenspieren kunnen de instabiliteitsklachten soms verminderd worden en is geen operatie nodig. In het geval dat u ondanks versterking van de bovenbeenspieren instabiliteitsklachten blijft houden, kan gekozen worden voor een operatieve behandeling waarbij een ‘nieuwe’ voorste kruisband wordt ingebracht. Tijdens deze operatie kunnen eventuele bijkomende letsels van de menisci of het kraakbeen worden behandeld.

De operatie voor een nieuwe kruisband

Omdat de kruisband eigenlijk nooit kan worden gehecht, wordt er altijd een nieuwe band op de plek van de oude kruisband geplaatst. Deze nieuwe band wordt ergens anders uit de knie weggenomen. Er zijn drie verschillende technieken beschikbaar om de kruisband te vervangen:

  • gebruik van een deel van de brede kniepees die van de knieschijf naar het onderbeen loopt;
  • gebruik van één of twee smallere pezen van de hamstrings aan de achterkant van uw bovenbeen;
  • gebruik van een stukje van de pees net boven de knieschijf.

Deze drie technieken worden in Rijnstate verricht en de resultaten zijn gelijkwaardig. Welke techniek wordt gekozen, is afhankelijk van welke letsels er nog meer in de knie aanwezig zijn, of er al eerder een reconstructie heeft plaatsgevonden en aan welke vorm van sportbeoefening u doet.

Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij u graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Wilt u meer weten over deze behandeling neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie Chirurgie via 06 – 15073740 of chirurgie-orthopedie@rijnstateclinics.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: