Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Skiduim

Klachten bij een skiduim

Bij een skiduim heeft u last van pijn en zwelling in het onderste gewricht van uw duim, aan de binnenkant van de overgang van uw duim naar uw hand. Daarnaast heeft u last van krachtverlies van uw duim. De pijn is heel precies. Op de plaats van de pijn is er eventueel een blauwe verkleuring. Een skiduim ontstaat meestal tijdens het sporten.

Bij de overgang van uw duim naar uw hand zit een scharniergewricht, het MCP-gewricht (metacorpofalangeale gewricht). Een samenspel van verschillende elementen in de duim en hand houdt dit gewricht stabiel. Deze elementen zorgen ervoor dat het bewegen van uw duim makkelijk gaat. Ook zorgen ze ervoor dat uw gewricht niet beschadigd raakt. Onderdeel van dit ingewikkelde systeem zijn de gewrichtsbanden (ligamenten).

Bij een skiduim gaat het specifiek om één van die ligamenten, het ulnaire collaterale ligament. Deze gewrichtsband zorgt ervoor dat de duim niet te ver naar achteren buigt. Bij de skiduim is deze gewrichtsband gedeeltelijk gescheurd of verrekt. Het is ook mogelijk dat de band verzwakt is door jarenlange overbelasting. Dan noemen we dit een jachtopzienersduim.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Welke behandeling de arts inzet, hangt af van hoe erg uw blessure is. Is de gewrichtsband verrekt of gedeeltelijk gescheurd? Dan start de arts eerst een niet-chirurgische behandeling. U krijgt dan eerst ongeveer twee weken een vaste gipsspalk. Als uw gewrichtsband maar licht verrekt is, is het intapen van uw duim ook genoeg. Hierna krijgt u oefeningen. Als dat goed gaat, mag u beginnen aan het opbouwen van de kracht van uw duim.

Het kan ook zijn dat de band geheel gescheurd is of dat een losgeraakt botfragmentje tijdens het ongeval verschoven is. In dat geval is een operatie noodzakelijk. U krijgt een volledige narcose of een plaatselijke verdoving.

Voor de behandeling van een skiduim kunt u terecht bij Rijnstate Clinics. Wilt u meer weten over de behandelingen? Kijk dan op de website van Rijnstate Clinics.

Behandeling bij Rijnstate Clinics

Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: