Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Trapeziectomie

Vanwege slijtage van het duimgewricht (duimartrose) heeft u samen met uw arts besloten dat u binnenkort een trapeziectomie krijgt. Een trapeziectomie is een operatie aan het basisgewricht van uw duim. Hier vindt u meer informatie over deze operatie.

Hoe ontstaat slijtage aan het duimgewricht?

Artrose is een aandoening van de gewrichten, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Een gewricht bestaat uit twee of meer botstukken. Om de uiteinden van deze botstukken heen ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen. Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit en kan het uiteindelijk zelfs helemaal verdwijnen. De botuiteinden komen dan tegen elkaar en dit geeft pijn. Ook kunt u het aangedane gewricht daardoor moeilijker bewegen. Het bot gaat zijn dragende oppervlak vergroten en daardoor uitsteeksels vormen. Deze uitsteeksels zorgen voor gezwollen en/of misvormde gewrichten.

Een van de meest aangedane gewrichten in de hand is het basisgewricht van de duim (ook wel CMC-I artrose of duimbasisartrose genoemd).

Het duimbasisgewricht wordt gevormd door het eerste middenhandsbotje en het trapezium, één van de handwortelbeentjes. De banden rondom het gewricht zorgen voor een groot deel voor de stabiliteit, omdat het gewricht van zichzelf niet erg stabiel (stevig) is. Wanneer de banden slapper worden, treedt slijtage van het duimbasisgewricht sneller op.

Hoe kunnen we u behandelen?

De eerste behandeling van een duimbasis slijtage is door middel van spalk en oefentherapie. Soms krijgt u ook een injectie. Dit traject heeft regulier een duur van ongeveer drie maanden. De duur van deze therapie kan in overleg met de arts worden aangepast. Bij onvoldoende resultaat kan er gekozen worden voor een operatie (trapeziectomie).

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: