Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Trapeziectomie

Een pijnlijke duim als gevolg van slijtage

Een gewricht bestaat uit twee of meer botstukken. Om de uiteinden van deze botstukken heen ligt een gladde bekleding. Dit noemen we het gewrichtskraakbeen. Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit en kan het uiteindelijk zelfs helemaal verdwijnen. De botuiteinden komen dan tegen elkaar en dit doet pijn. Ook is het moeilijker om het gewricht te bewegen. Het bot gaat zijn dragende oppervlak vergroten en vormt daardoor uitsteeksels. Deze uitsteeksels zorgen voor gezwollen of misvormde gewrichten.

Het eerste middenhandsbotje en het trapezium (één van de handwortelbeentjes) vormen het basisgewricht van de duim. De banden rondom dit gewricht zorgen voor stabiliteit. Wanneer de banden verslappen, treedt slijtage van het duimbasisgewricht sneller op.

Door artrose van het duimbasisgewricht heeft u last van pijn rond de duim en de duimbasis. Daarnaast merkt u krachtverlies en bent u beperkt in uw bewegingen. Als de artrose verergert, voelt u ook al pijn bij kleine bewegingen.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De eerste behandeling van duimbasis slijtage is door middel van het dragen van een spalk en oefentherapie. Soms krijgt u ook een injectie. Bij onvoldoende resultaat wordt er gekozen voor een operatie (trapeziectomie). Een trapeziectomie is een operatie waarbij we het trapeziumbotje verwijderen. Hiervoor kunt u terecht bij Rijnstate Clinics.

Wilt u meer weten over een trapeziectomie? Kijk dan op de website van Rijnstate Clinics.

Behandeling bij Rijnstate Clinics

Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: