Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Trapeziectomie

Vanwege slijtage van het duimgewricht (duimartrose) heeft u samen met uw arts besloten dat u binnenkort een trapeziectomie krijgt. Een trapeziectomie is een operatie aan het basisgewricht van uw duim. Hier vindt u meer informatie over deze operatie.

Hoe ontstaat slijtage aan het duimgewricht?

Artrose is een aandoening van de gewrichten, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Een gewricht bestaat uit twee of meer botstukken. Om de uiteinden van deze botstukken heen ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen. Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit en kan het uiteindelijk zelfs helemaal verdwijnen. De botuiteinden komen dan tegen elkaar en dit geeft pijn. Ook kunt u het aangedane gewricht daardoor moeilijker bewegen. Het bot gaat zijn dragende oppervlak vergroten en daardoor uitsteeksels vormen. Deze uitsteeksels zorgen voor gezwollen en/of misvormde gewrichten.

Een van de meest aangedane gewrichten in de hand is het basisgewricht van de duim (ook wel CMC-I artrose of duimbasisartrose genoemd).

Het duimbasisgewricht wordt gevormd door het eerste middenhandsbotje en het trapezium, één van de handwortelbeentjes. De banden rondom het gewricht zorgen voor een groot deel voor de stabiliteit, omdat het gewricht van zichzelf niet erg stabiel (stevig) is. Wanneer de banden slapper worden, treedt slijtage van het duimbasisgewricht sneller op.

Hoe kunnen we u behandelen?

Er wordt niet meteen gekozen voor een operatie. Eerst onderzoeken we samen met u of er andere manieren zijn om uw klachten te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID-medicatie of een plaatselijke injectie), een spalk, oefentherapie of aanpassingen bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Als dit onvoldoende helpt tegen de pijn, kan een trapeziectomie een oplossing zijn. Bij deze operatie wordt het trapeziumbotje geheel of gedeeltelijk verwijderd, waarna de ontstane holte zich opvult met bindweefsel.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: