Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Ganglion aan de pols

U heeft een ganglion aan uw pols. In overleg met uw arts heeft u besloten uw ganglion te laten behandelen met een injectie of een operatie.

Wat is ganglion?

Het polsgewricht is door een kapsel omgeven. Binnen dit kapsel zit een geleiachtig vocht voor smering van het gewricht. Bij u is een uitstulping ontstaan van dit gewrichtskapsel of van een peesschede in de pols. Deze uitstulping heeft zich gevuld met geleiachtig vocht. Het is goedaardig en wordt een ganglioncyste genoemd. Het ganglion ziet eruit als een bult onder de huid. Deze bult zit meestal aan de bovenkant van de pols en soms aan de binnenkant. 

Wat zijn de klachten bij een ganglion?

Meestal heeft u geen of weinig klachten van een ganglion aan de pols. Een ganglion wordt vaak wel als vervelend of niet mooi ervaren. Een ganglion geeft pijnklachten in de uiterste standen van het gewricht en bij het steunen op de platte handen. Soms ontstaan er pijnklachten bij druk op de pols.

Wat is de oorzaak van een ganglion?

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een ganglion. Wel kan overbelasting een rol spelen. Hierdoor ontstaat irritatie, teveel vocht of slijtage van het gewrichtskapsel. Bij rust zijn de klachten vaak minder. 

Welke onderzoeken zijn nodig?

De arts onderzoekt het ganglion en de plek waaruit het is ontstaan. Om zeker te weten dat de klachten niet komen door een aandoening aan het gewricht, is het soms nodig om een echografie, een röntgenfoto of een botscan te maken.

Hoe kunnen we u behandelen?

Een ganglion kan verdwijnen. Daarom behandelen we een ganglion alleen als u al langere tijd klachten heeft. Er zijn twee mogelijkheden: een behandeling met een injectie (punctie) of een behandeling met een operatie. Besef dat een ganglion kan terugkomen. Soms komen de pijnklachten door het overbelaste gewricht. De pijn verdwijnt dan niet na de operatie.

Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij u graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Wilt u meer weten over deze behandeling neem dan contact op met:

Polikliniek Plastische Chirurgie plastischechirurgie@rijnstateclinics.nl 06 - 15111192
Polikliniek Chirurgie chirurgie-orthopedie@rijnstateclinics.nl 06 - 11274338
Polikliniek Orthopedie chirurgie-orthopedie@rijnstateclinics.nl 06 - 15073740
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: