Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Ganglion aan de pols

Klachten door een ganglion

Het polsgewricht is door een kapsel omgeven. Binnen dit kapsel zit een geleiachtig vocht voor smering van het gewricht. Bij u is een uitstulping ontstaan van dit gewrichtskapsel of van een peesschede in de pols. Deze uitstulping heeft zich gevuld met geleiachtig vocht. Het ziet eruit als een bult onder de huid. Het is goedaardig en wordt een ganglioncyste genoemd. Het ganglion zit meestal aan de bovenkant van de pols en soms aan de binnenkant. Ook kan het zijn dat een ganglion aan de buitenzijde niet zichtbaar is. Dat noemen we een occult ganglion. Dit bevindt zich meestal aan de rugzijde van de pols.

Meestal heeft u geen of weinig klachten van een ganglion aan de pols. Veel mensen ervaren een ganglion echter als vervelend of niet mooi. Een ganglion kan pijn doen als u de gewrichten van uw hand in de uiterste stand houdt. Of als u steunt op de platte handen. Soms ontstaan er pijnklachten als u zich opdrukt.

We weten niet precies wat de oorzaak is van een ganglion. Mogelijk speelt overbelasting van uw pols een rol. Hierdoor ontstaat irritatie, te veel vocht of slijtage van het gewrichtskapsel. Het mechanisme is een zwakke plek in het gewrichtskapsel, dat werkt als een ventiel. Bij bewegen gaat er vocht uit het gewricht of de peesschede. Dit kan niet terug en zo wordt de zwelling groter. Bij rust nemen de klachten vaak wat af. Soms knapt een ganglion en kan de zwelling (tijdelijk) verdwijnen.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Een ganglion kan verdwijnen. Daarom behandelen we een ganglion alleen als u al langere tijd klachten heeft. Er zijn twee mogelijkheden: een behandeling met een injectie (punctie) of een behandeling met een operatie. Bij een operatie is de kans dat een ganglion wegblijft groter. Een ganglion kan terugkomen, ook na een behandeling. Soms komen de pijnklachten door het overbelaste gewricht of peesontsteking. De pijn verdwijnt dan niet na de operatie.

Voor de behandeling van een ganglion kunt u terecht bij Rijnstate Clinics. Wilt u meer weten over een ganglion? Kijk dan op de website van Rijnstate Clinics.

Behandeling bij Rijnstate Clinics

Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: