Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Reumatoïde artritis aan hand of pols

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte, waarbij chronische ontstekingen in de gewrichten, het gewrichtskapsel, het kraakbeen en het bot ontstaan. De ziekte openbaart zich meestal voor het eerst tussen de 40 en 50 jaar.

De achterliggende oorzaak van reumatoïde artritis is een ontregeling van het afweersysteem. Het afweersysteem ruimt niet alleen 'indringers' zoals virussen op, maar breekt ook het eigen gezonde weefsel af.

Wat zijn de klachten?

Als u lijdt aan reumatoïde artritis heeft u pijnlijke, stijve en gezwollen gewrichten door ontstekingen in de gewrichten. Door de zwelling kunnen de gewrichtsbanden op den duur uitrekken. De botten die samen het gewricht vormen, passen hierdoor niet langer op de juiste wijze op elkaar. Beschadiging van kraakbeen en bot kunnen hiervan het gevolg zijn. Bij de handen kunnen de strekpezen, die aan de bovenkant van een gewricht lopen, verschuiven. Het gevolg hiervan is dat de vingers niet meer kunnen strekken. Dit veroorzaakt het karakteristieke beeld van reumatische handen.

Wanneer gaat u naar de huisarts?

Wij raden u aan bij herhaalde of aanhoudende klachten van één of meer gewrichten (zwelling, pijn bij het in beweging komen, stijfheid) naar de huisarts te gaan. De huisarts zal u bij verdenking op een reumatische aandoening doorverwijzen naar de internist of reumatoloog.

Behandeling

De behandeling van RA zal van persoon tot persoon verschillen. In het algemeen zijn de volgende behandelvormen mogelijk.

  • Medicijnen; behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van de ontsteking.
  • Chirurgie; als de gewrichten zijn aangedaan kan een operatie door een orthopedisch chirurg en/of een plastisch chirurg kan nodig zijn. Hierbij kunnen gewrichten worden:
  • Ergotherapie
  • Fysio- of oefentherapie

Wist u dat ... 

... maar liefst 790.000 Nederlanders een chronische vorm van ontstekingsreuma hebben.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: