Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Schouderartrose

Wat is schouderartrose?

Het schoudergewricht bestaat uit de kop van de bovenarm en de kom van het schouderblad. Deze zijn beide bedekt met een laag kraakbeen. Het kraakbeen is mooi glad en dat zorgt ervoor dat de schouderkop soepel kan bewegen ten opzichte van de schouderkom. Om het schoudergewricht bevindt zich een gewrichtskapsel. Hier omheen lopen spieren en pezen die samen de ‘’cuff’’ vormen, een complex van vier pezen. Deze rotatorcuff verbindt de bovenarm met het schouderblad. De rotatorcuff zorgt voor de beweging en stabiliteit van het schoudergewricht. Een slijmbeurs tussen de pezen en de schouderpunt (acromion) zorgt ervoor dat de bovenarm soepel kan bewegen.

Bij artrose van de schouder is er sprake van slijtage van het schoudergewricht. Het kraakbeen van het schoudergewricht is aangetast en is niet meer glad. Dit kan zorgen voor pijn, kraken, stijfheid van het schoudergewricht en functievermindering van uw schouder.

Risicogroepen

Artrose komt voornamelijk op oudere leeftijd voor en kan ontstaan door:

  • Een oud letsel, bijvoorbeeld beschadiging na breuken of ontstekingen in de schouder;
  • Aangeboren afwijkingen;
  • Langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door zwaar werk);
  • Reuma (reumatoïde artritis).

Behandeling

In eerste instantie bestaat de behandeling uit het geven van pijnstillers en fysiotherapie. Wanneer de pijn lang aanhoudt en u er samen met uw huisarts of fysiotherapeut niet meer uit komt, kunt u aan uw huisarts een verwijzing naar de schouderspreekuur (link naar Schouderspreekuur) van Rijnstate vragen.

Op het schouderspreekuur wordt u gezien door een orthopedisch chirurg die gespecialiseerd is in schouderproblemen. Wanneer pijnmedicatie en fysiotherapie onvoldoende effect hebben gehad op uw klachten, kan geprobeerd worden de pijn te verminderen door middel van een injectie met een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Wanneer u het schouderspreekuur van Rijnstate bezoekt, kan dit dezelfde dag nog gedaan worden. De prik wordt dan onder geleide van een echo precies in het schoudergewricht geplaatst. Dit gebeurt op de afdeling radiologie door een gespecialiseerde radioloog.

Als de klachten zo ernstig zijn dat deze maatregelen niet meer helpen, dan kunt u samen met de orthopedisch chirurg besluiten om het versleten gewricht te vervangen door een kunstgewricht, een schouderprothese.

Voor deze behandeling kunt u terecht op het schouderspreekuur.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: