Neuroloog Jeannette Hofmeijer krijgt beurs Hartstichting voor onderzoek naar hersenschade na een hartstilstandOnlangs werd bekendgemaakt dat de tweejaarlijkse 'Clinical Established Investigator' subsidie van de Hartstichting deze keer wordt toegekend aan Jeannette Hofmeijer, neuroloog bij Rijnstate. Jeannette Hofmeijer krijgt 650.000 euro om te besteden aan haar onderzoek naar hersenschade na een hartstilstand.

Jeannette onderzoekt hoe bij patiënten die een hartstilstand overleven hersenschade kan worden vastgesteld en gemeten. Ook wordt het effect van gerichte hersenrevalidatie onderzocht.

Jeannette is ontzettend dankbaar en blij: “Een hartstilstand leidt tot hersenschade, doordat tijdens de stilstand tijdelijk geen zuurstofrijk bloed naar de hersenen wordt gepompt. Daardoor zijn vrijwel alle patiënten na een hartstilstand en reanimatie initieel in coma. Bij ongeveer de helft is de hersenschade zo ernstig, dat geen herstel van het bewustzijn meer optreedt. Deze patiënten overlijden meestal in het ziekenhuis. De andere helft wordt ‘wakker’. De behandeling van deze laatste groep patiënten is vooral gericht op het functioneren van het hart. Er is echter vaak ook een beschadiging van de hersenen. Daar is weinig aandacht voor, terwijl het deze mensen echt kan beperken in de rest van hun leven. Met ons nieuwe onderzoek willen we juist daar aandacht aan besteden en er betere behandelingen voor ontwikkelen. De subsidie van de Hartstichting maakt dit mogelijk.”

Het onderzoek wordt in januari 2019 gestart vanuit en in Rijnstate. De ziekenhuizen Radboudumc, Medisch Spectrum Twente en UMC Maastricht doen ook mee.

Clinical established investigator

De Clinical established investigator is een beurs voor medisch specialisten die wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten combineren met patiëntenzorg. Onderzoekers presenteren hun voorstel aan een selectiecommissie. Deze commissie beoordeelt de onderzoeksvoorstellen en wetenschappelijke kwaliteit van de onderzoekers. Het is voor het eerst dat de subsidie wordt toegekend aan een specialist in een niet-academisch ziekenhuis.

Meer over neurologie

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: