Rijnstate helpt longpatiënt op de fietsLongpatiënten in Rijnstate kunnen vanaf vandaag een fietslabyrint en bedfiets gebruiken tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. De aanschaf van het fietslabyrint en de bedfiets is mogelijk gemaakt door het Rijnstate Vriendenfonds en donaties van diverse grote sponsors zoals Menzis en betrokken (oud-)patiënten.

Bewegen is belangrijk

Juist voor chronische longpatiënten is bewegen van essentieel belang. Het trainen van de beenspieren zorgt voor een betere algehele conditie en daardoor een betere kwaliteit van leven. Verder is wetenschappelijk bewezen dat training en beweging de kans op heropname vermindert. Als deze training al tijdens de opname met het fietslabyrint ingezet kan worden, gaan patiënten met een mooie voorsprong naar huis. Patiënten die net van de Intensive Care afkomen, zijn vaak nog te zwak en bedlegerig. Om ook deze patiënten zonder veel inspanning te laten bewegen, is er een bedfiets met trapondersteuning aangeschaft.

Wat is een fietslabyrint?

Klimmen op een hometrainer of je evenwicht bewaren is niet nodig. De patiënt fietst vanuit een rolstoel of gewone stoel geheel naar keuze door de straten van Arnhem, Londen, Tokio of langs het Gardameer.  Er zijn meer dan 250 fietsroutes door steden en natuurgebieden beschikbaar. Met virtuele beelden op een TV-scherm waant de patiënt zich echt even in een andere omgeving dan het ziekenhuis. Je kunt zelf bepalen welke kant je op gaat en hoe hard je gaat. Ben je moe? Dan stop je even met trappen. De fietsroute stopt dan ook. Geluiden van voorbijgangers, vogels en verkeer versterken de fietsbeleving. Zo zorgt het fietslabyrint op een bijzondere manier voor beweging én ontspanning met een positief effect op het herstel van de patiënt.

Rijnstate Vriendenfonds

Het Rijnstate Vriendenfonds draagt bij aan het welzijn van de patiënten van Rijnstate door ondersteuning van onderzoek, zorginnovatie en extra faciliteiten voor patiënten. Dit zijn projecten waarvoor geen geld beschikbaar is binnen de reguliere budgetten. In samenwerking met de longafdeling én met behulp van sponsors en donateurs kon het fietslabyrint worden aangeschaft.  De longafdeling en het Rijnstate Vriendenfonds danken sponsors   Menzis, Boehringer Ingelheim B.V., GlaxoSmithKLine BV, Chiesi, Fiktech B.V., Vakgroep Longartsen Rijnstate en een aantal particuliere donateurs voor hun bijdrage.

Ook oud-longpatiënt Jan Brandsma, vond het belangrijk om te doneren:  “Bij mij zijn twee onderste longkwabben verwijderd en ik weet hoe belangrijk het is voor je herstel dat je veel beweegt.” Hij mocht dan ook als eerste een fietsroute ervaren op de fietslabyrint. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: