Rijnstate behandelt honderdste IAT-patiënt in 2018



Dit jaar zijn er al honderd patiënten met een herseninfarct in een van de grote hersenslagaders geholpen door middel van intra-arteriële trombectomie (IAT).  Rijnstate is gespecialiseerd in deze behandeling, waarvoor ook patiënten vanuit de omliggende ziekenhuizen naar Rijnstate komen. 

Bij een herseninfarct is snel ingrijpen na het infarct (liefst binnen zes uur) van levensbelang om te voorkomen iemand verlamd raakt of overlijdt. Bij een intra-arteriele trombectomie (IAT) krijgt de patient via de lies een dun slangetje (katheter) ingebracht in de bloedbaan. Door dit slangetje kan het stolsel dat het infarct in het hoofd veroorzaakt, snel weggehaald worden. De behandeling gebeurt op de angiokamer door de interventie-radioloog in aanwezigheid van de neuroloog. Na de behandeling wordt de patiënt ter bewaking opgenomen op de Stroke-unit. 

Echt teamwerk

"We zijn er heel trots op dat we dit jaar al honderd mensen hebben kunnen helpen", vertelt interventieradioloog Michiel van Werkum. "Het is echt teamwerk. We zijn erin getraind om snel in te grijpen, zeven dagen per week, 24 uur per dag. Samen zorgen we ervoor dat er een team klaarstaat wanneer de ambulance aankomt, zodat we meteen kunnen behandelen.”

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: