2 medewerkers in gesprek met patient

Ervaringsdeskundige helpt patiënten van de afdeling Psychiatrie bij hun herstelEllen de Ruiter (30) is de eerste ervaringsdeskundige die zich inzet voor het herstel van patiënten op de afdeling Psychiatrie van Rijnstate.

Ellen heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis en is hiervoor behandeld bij Rijnstate. Ze heeft zich daarna ontwikkeld om van haar kwetsbaarheid een kracht te kunnen maken. Nu werkt ze 20 uur in de week als ervaringsdeskundige op de afdeling Psychiatrie. Ze gebruikt haar ervaring als patiënt om andere patiënten te helpen bij hun herstelproces.

‘Sinds we ervaringsdeskundigheid inzetten, is er veel meer oog voor het totaalplaatje van een patiënt. Naast de medische- en verpleegkundige zorg is er door de inzet van een ervaringsdeskundige extra aandacht voor de wereld achter het medische probleem’, vertelt Psychiater Jeroen van Waarde.

Rijnstate is al jaren betrokken bij allerlei landelijke ontwikkelingen op het gebied van psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg. Een van deze ontwikkelingen is dat we veel meer proberen om patiënten te betrekken bij hun behandeling en herstel.

Bekijk in onderstaande video hoe we ervaringsdeskundigheid inzetten op onze afdeling Psychiatrie of lees meer in een artikel van De Gelderlander.

Update 2019

Vanwege het succes hebben we inmiddels een tweede ervaringsdeskundige in dienst. Henk van Empel (53) houdt zich als ervaringsdeskundige vooral bezig met patiënten die te maken hebben met een alcohol- of drugsverslaving.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: