Specialismen
2 medewerkers in gesprek met patient
Laatste informatie over het coronavirus

Psychiatrie

Psychiatrie biedt diagnostiek en behandeling aan patiënten met een psychiatrische aandoening. Voorbeelden zijn een depressieve stoornis, angst- en paniekstoornis, psychotische stoornis, verslavingsstoornis (gerelateerd aan middelen), eetstoornis, persoonlijkheidsstoornis of dwangstoornis.

Wij behandelen ook patiënten die een psychische en lichamelijke aandoening hebben en patiënten met neuropsychiatrische aandoeningen. Dit zijn aandoeningen waarbij iemand ,zowel neurologische als psychiatrische klachten heeft. 

Over de afdeling Psychiatrie

Op de afdeling Psychiatrie behandelen we patiënten vanaf 18 jaar. Behandeling gebeurt op de polikliniek van de afdeling, de dagbehandeling of de kliniek als een opname nodig is. De afdeling heeft zowel een open als een gesloten gedeelte en is erkend als WVGGZ-afdeling.

De afdeling Psychiatrie is expertisecentrum voor de behandeling van complexe psychiatrische aandoeningen. Belangrijke specialisaties zijn therapieresistente stemmingsstoornissen en behandeling van patiënten die zowel lichamelijke als psychische aandoeningen hebben. Dit komt in het ziekenhuis veel voor. 

Behandelteam

Ons multidisciplinair behandelteam bestaat uit psychiaters, arts-assistenten, verpleegkundigen, klinisch psychologen, gz-psychologen, vaktherapeuten en andere medisch specialisten in het ziekenhuis die medebehandelaar zijn.

Expertisecentrum

De afdeling Psychiatrie is hét expertisecentrum voor de behandeling van complexe psychiatrische aandoeningen. Onze aandachtsgebieden zijn patiënten met ernstige stemmingsstoornissen en patiënten met zowel een lichamelijke als een psychiatrische aandoening. Rijnstate biedt gespecialiseerde behandelingen voor therapieresistente stemmingsstoornissen. Dit zijn stemmingsstoornissen waarbij reguliere behandelingen – zoals medicijnen of psychotherapie – niet of onvoldoende helpen. Hieronder valt behandeling met Elektroconvulsietherapie (ECT). Dit is de meest effectieve vorm van therapie bij ernstige therapieresistente stemmingsstoornissen en katatonie. Binnen het expertisecentrum worden ook professionals – zoals artsen, verpleegkundigen en psychotherapeuten - opgeleid en vindt wetenschappelijk onderzoek plaats.

 

 

Elektroconvulsietherapie ECT

Vernieuwde afdeling Psychiatrie

De verpleegafdeling Psychiatrie is vernieuwd. Alle kamers van de Medisch Psychiatrische unit zijn eenpersoonskamers, voorzien van eigen sanitair en voorzieningen voor deze complexe zorgvraag. Tussen de open en gesloten verpleegafdeling bevindt zich een flexibele zone, die naar behoefte bij één van beide afdelingen betrokken kan worden. Beide verpleegafdelingen hebben een huiskamer en diverse therapieruimtes. De gesloten afdeling heeft toegang tot een balkon, waardoor het mogelijk is om meer te genieten van buitenruimte. De centrale verpleegpost en een ontvangstbalie zorgen voor een optimaal overzicht op de afdeling en voor een prettige ontvangst voor patiënten en bezoekers.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Nieuws

Promotie-onderzoek psychiater Maarten van Schijndel over MPU's

Op woensdag 11 november promoveert psychiater Maarten van Schijndel op de organisatie van Medisch Psychiatrische Units (MPU's). Hij onderzocht welke patiënten het meeste baat hebben bij behandeling op MPU’s, hoe MPU’s in Nederland en wereldwijd zijn georganiseerd en hoe we het nut van MPU’s moeten meten.

Lees meer
Psychiatrie patiënt in bed en verpleegkundige aan bed
Opvang verwarde personen als gevolg van alcohol en drugs bij Rijnstate blijkt succes

Vanwege een gebrek aan een opvanglocatie voor acuut verwarde personen als gevolg van alcohol en drugs, heeft Rijnstate gedurende een proefperiode van 3 maanden een opvang- en beoordelingslocatie geboden. In deze periode hebben we in het  ziekenhuis 142 verwarde mensen opgevangen op de Spoedeisende Hulp, waarvan 80% na een kortdurend herstel weer naar huis kon en 20% voor enkele dagen werd opgenomen. Er blijkt een duidelijke behoefte aan deze voorziening in de regio.

Lees meer
Zorghonden als maatje psychiatrische patiënten Rijnstate

Het is een wat ongebruikelijk beeld, een hond in een ziekenhuis. Of het moet een blindengeleidehond zijn, die zijn baasje begeleidt. Maar als Mirah Boll deze vrijdag met haar twee viervoeters in Rijnstate Arnhem loopt, levert dat al snel verbaasde blikken op. Toch hebben ook de herders Pip en Yuna van hondenschool Be Brave in Ede ook een zorgfunctie. Zij worden elke week ingezet op de afdeling Psychiatrie, waar ze de patiënten de nodige afleiding bieden.

Lees meer

Behandeling van complexe psychiatrische aandoeningen

De Medisch Psychiatrische Unit (MPU) van Rijnstate is landelijk een voorbeeld op het gebied van complexe psychiatrie in het ziekenhuis, in het bijzonder voor elektroconvulsietherapie (ECT) en de behandeling van therapieresistente stemmingsstoornissen en katatonie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: