Specialismen
2 medewerkers in gesprek met patient
Laatste informatie over het coronavirus

Psychiatrie

Psychiatrie is het specialisme voor patiënten met een psychiatrische aandoening, zoals depressie, angst- en paniekstoornis, psychotische stoornis, eetstoornis, persoonlijkheidsstoornis of dwangstoornis. Ook patiënten met neuropsychiatrische aandoeningen, waarbij zowel neurologische als psychiatrische symptomen optreden, worden behandeld op deze afdeling.

Over de afdeling Psychiatrie

Op de afdeling Psychiatrie behandelen we patiënten vanaf 18 jaar. Behandeling gebeurt op de polikliniek van de afdeling, of de kliniek als een opname nodig is. De afdeling heeft zowel een open als een gesloten gedeelte en is erkend als BOPZ-afdeling.

Een belangrijke specialisatie is de behandeling van patiënten die een combinatie van somatische (lichamelijke) en psychiatrische aandoeningen hebben, zoals in het ziekenhuis veel voorkomt. De afdeling heeft speciaal hiervoor de Psychiatrische Consultatieve Dienst (PCD).

Behandelteam

Het behandelteam bestaat uit psychiaters, arts-assistenten, verpleegkundigen, psychologen, vaktherapeuten en andere specialisten uit het ziekenhuis die medebehandelaar zijn.

Expertisecentrum

De afdeling Psychiatrie is expertisecentrum voor de behandeling van complexe psychiatrische aandoeningen. Hieronder valt de Elektroconvulsietherapie (ECT). Dit is de meest effectieve vorm van therapie bij ernstige therapieresistente stemmingsstoornissen en katatonie.

Elektroconvulsietherapie ECT

Vernieuwde afdeling Psychiatrie

De verpleegafdeling Psychiatrie is vernieuwd. Alle kamers van  de Medisch Psychiatrische unit zijn eenpersoonskamers, voorzien van eigen sanitair en voorzieningen voor deze complexe zorgvraag. Tussen de open en gesloten verpleegafdeling bevindt zich een flexibele zone, die naar behoefte bij één van beide afdelingen betrokken kan worden. Beide verpleegafdelingen hebben een huiskamer en diverse therapieruimtes. De gesloten afdeling heeft toegang tot een balkon, waardoor het mogelijk is om meer te genieten van buitenruimte. De centrale verpleegpost en een ontvangstbalie zorgen voor een optimaal overzicht op de afdeling en voor een prettige ontvangst voor patiënten en bezoekers.

Behandeling van complexe psychiatrische aandoeningen

De Medisch Psychiatrische Unit (MPU) van Rijnstate is landelijk een voorbeeld op het gebied van complexe psychiatrie in het ziekenhuis, in het bijzonder voor elektroconvulsietherapie (ECT) en de behandeling van therapieresistente stemmingsstoornissen en katatonie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: