Hybride OK

Rijnstate start met ingreep posttrombotisch syndroom



Rijnstate is gestart met de behandeling van patiënten met het posttrombotisch syndroom (PTS). Dit zijn klachten als gevolg van een chronische vorm van trombose in de ader. Hierbij zorgt een stolsel in de dieper gelegen aderen in de buik of het bekken ervoor dat het bloed niet goed kan terugstromen naar het hart. Patiënten met PTS hebben onder andere moeite met lopen en veel pijn. Deze behandeling werd lange tijd niet vergoed door de zorgverzekeraars. Dat is nu veranderd. Vier ziekenhuizen in Nederland mogen nu deze ingreep uitvoeren. Rijnstate is een van deze ziekenhuizen.

De ingreep voor posttrombotisch syndroom vindt plaats in het Rijnstate Vasculair Centrum. Dit is een expertisecentrum voor de behandeling van hart- en vaatziekten. Vaatchirurg Luuk Smeets: "Wij zijn erg blij dat deze ingreep nu vergoed wordt en er een goede behandeling is voor mensen met PTS. Deze ingreep betekent een aanzienlijke verbetering in de kwaliteit van leven voor deze mensen."

Openen van de ader

Bij de ingreep plaatsen de vaatchirurg en interventieradioloog via een prikgaatje in de lies een speciale stent die de ader openhoudt. Hierdoor wordt de blokkade in het bloedvat opgeheven en verdwijnen de klachten grotendeels.  Vaatchirurg Luuk Smeets legt uit: "Met een voerdraadje en een ballon kunnen we de ader bij de patiënt  open krijgen. In de ader plaatsen we dan een speciaal hiervoor ontwikkeld buisje (stent), die de ader openhoudt. De behandeling vindt plaats in de angiosuite van Rijnstate. Dit is een speciale operatiekamer waar de bloedvaten goed in beeld gebracht kunnen worden. De patiënt is tijdens de operatie onder algehele narcose. Het opblazen van de ballon kan namelijk best pijnlijk zijn. Na de ingreep is deze pijn volledig verdwenen."

Vergoeding door zorgverzekeraar

Rijnstate is een van de vier centra in Nederland die deze ingreep mag uitvoeren. De andere centra zijn UMC Maastricht, Veneus Centrum Noord-Oost Nederland en VUmc/AMC/MC Slotervaart. De behandeling in deze vier centra wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Na drie jaar evalueren de zorgverzekeraars samen met de ziekenhuizen of de behandeling voortaan vergoed gaat worden.

Rijnstate werkt voor deze behandeling samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Patiënten met chronische trombose kunnen in Arnhem of Ede terecht voor een eerste afspraak als ze een verwijzing hebben van hun huisarts of specialist. Als een operatie nodig is, vindt deze in Rijnstate Arnhem plaats.

Wat is trombose?

Trombose is een stolsel in een bloedvat, waardoor het bloed niet meer goed door de aderen kan stromen. Trombose kan worden behandeld met bloedverdunners, steunkousen en soms een operatie. Bij veertig procent van de patiënten met trombose blijft de ader gedeeltelijk dichtzitten en kan het bloed niet goed genoeg doorstromen. Dit heet chronische trombose. Patiënten kunnen dan een PTS ontwikkelen. Ze hebben dan veel last van pijn, kunnen niet goed meer lopen en houden vocht vast. Ook kunnen ze wonden krijgen die niet meer genezen. Deze klachten zijn zo ernstig dat mensen niet meer kunnen functioneren in het dagelijks leven.

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: