Rijnstate Mammapoli bestaat twintig jaar



Deze maand is het twintig jaar geleden dat Rijnstate als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland startte met een mammapoli. Toen we in 1998 met de poli begonnen, kwamen er 364 patiënten per jaar met een borstafwijking. Dat aantal is inmiddels toegenomen tot zo’n 1.500 nieuwe patiënten.

Voor de start van de Rijnstate Mammapoli kregen patiënten de behandeling die zij nodig hadden, maar de diverse disciplines werkten vanaf hun eigen werkplek. Door het gemis aan directe samenwerking waren er lange wachttijden. Dat moest beter kunnen. Een gezamenlijk spreekuur met de chirurg, radiotherapeut en oncoloog ging van start, de voorloper van het multidisciplinair oncologisch spreekuur. En met goed resultaat. Nu kunnen patiënten één tot twee dagen na de verwijzing van de huisarts op de poli terecht; de meeste mensen weten op de dag van de onderzoeken ook of ze borstkanker hebben of niet.

Snelle diagnose

De behandeling van borstkanker is in Rijnstate georganiseerd volgens een 'integrated practice unit' (IPU). Dit betekent dat verschillende specialismen rondom de patiënt met (verdenking op) borstkanker intensief met elkaar samenwerken op één fysieke plek: het Oncologisch Centrum. Ook de diagnostiek zoals mammografie vindt hier plaats.

“In veruit de meeste gevallen is er geen sprake van borstkanker”, benadrukt oncologisch chirurg Charlotte Blanken. “Van de circa 1500 nieuwe patiënten die elk jaar bij Rijnstate komen, hebben er 400 borstkanker. Bij ruim 70 procent is dat dus niet het geval. Snel uitsluitsel geven is belangrijk om je niet lang in spanning te laten zitten. Daar werken we als team aan en meestal lukt dat ook. Als het wel om kanker gaat, maken we een vervolgafspraak binnen een of twee dagen. Dan bespreken we de mogelijkheden.”

Magazine ‘We Care’

Om het twintigjarige bestaan te vieren, is er speciaal het eenmalige magazine ‘We Care’ gemaakt. In dit magazine komen zorgverleners van Rijnstate en regionale partners voor aanvullende zorg aan het woord. Daarnaast staan er tips, achtergrondinformatie en waargebeurde patiëntervaringen. Het magazine is verkrijgbaar binnen en buiten het ziekenhuis.

Bekijk het  magazine

Rijnstate is qua aantal patiënten één van de grootste centra in Nederland voor de behandeling van borstkanker. Er werken vier gespecialiseerde mammachirurgen en negen mammacareverpleegkundigen op de Mammapoli in Rijnstate Zevenaar en Arnhem. Ze werken intensief samen met radiologen, oncologen, pathologen, plastisch chirurgen en radiotherapeuten. Daarnaast werkt Rijnstate, onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch centrum, samen met Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: