Beeldverhaal mProve

mProve lanceert eerste beeldverhaal voor laaggeletterdenSpeciaal voor patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven, hebben de mProve-ziekenhuizen een eerste beeldverhaal ontwikkeld. Doel is om hiermee moeilijk begrijpbare informatie toegankelijk te maken. Dit eerste beeldverhaal legt met duidelijke afbeeldingen en korte teksten uit wat je moet doen als je nuchter moet zijn voor een onderzoek of operatie.

2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Voor deze mensen zijn alledaagse handelingen zoals e-mailen, het lezen van een afsprakenbrief of het lezen van een bijsluiter bij een medicijn een hele opgave. Dit kan gevolgen hebben voor hun gezondheid. Om die reden hebben de vijf ziekenhuizen van het innovatieve netwerk mProve, een beeldverhaal over ‘nuchter zijn’ ontwikkeld. Dit draagt eraan bij dat patiënten zich beter kunnen voorbereiden op de geplande onderzoeken of de operatie in het ziekenhuis.

Medische informatie toegankelijk

De afbeeldingen voor het beeldverhaal zijn gemaakt door illustrator Maartje Kunen. Zij is gespecialiseerd in het maken van illustraties voor laaggeletterden. “Afbeeldingen voor laaggeletterden zijn meestal minder gedetailleerd getekend. Te veel informatie in één beeld is verwarrend. Door gebruik te maken van meer contrast, dikke lijnen en heldere kleurcombinaties, leg ik nog meer de nadruk op belangrijke elementen in de tekening. Dit resulteert in een beeld waarbij het meteen duidelijk is waar het over gaat”, legt Maartje Kunen uit.

Beeldverhaal mProve

De afbeeldingen van de beeldverhalen zijn ook afzonderlijk te gebruiken. Ze zijn digitaal beschikbaar voor de zorgprofessionals. Zo kunnen zij ze inzetten bij alle communicatie met de patiënt.

Dit jaar ontwikkelt mProve nog een aantal beeldverhalen. Onder andere over de CT-scan en het MRI-onderzoek. Ook wordt er gewerkt aan een digitaal hulpmiddel voor zorgverleners, met illustraties die geschikt zijn voor uitleg aan laaggeletterden.

Week van de Alfabetisering

Van 3 t/m 9 september is de Week van de Alfabetisering. In deze week besteden de vijf mProve ziekenhuizen door middel van allerlei activiteiten extra aandacht aan laaggeletterdheid. Laaggeletterdheid is één van de thema’s die de mProve ziekenhuizen hebben gekozen voor hun samenwerking. Het ontwikkelen van beeldverhalen past binnen de doelstelling om het contact met de patiënten en bezoekers die moeilijk(er) kunnen lezen, schrijven en rekenen te verbeteren. Eerder startten de vijf ziekenhuizen al gezamenlijk de bewustwordingscampagne ‘Taal maakt gezonder’.

Over mProve

Vijf ambitieuze STZ-ziekenhuizen: Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht), Isala (Zwolle), Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch), Máxima Medisch Centrum (Veldhoven) en Rijnstate (Arnhem) hebben hun krachten gebundeld om patiënten dagelijks merkbaar betere zorg te bieden. Gezamenlijk vormen zij een innovatief netwerk met de naam mProve. De ziekenhuizen werken samen aan projecten die ieder ziekenhuis afzonderlijk niet (direct) kan realiseren. Samen zijn ze slimmer en sneller, zodat ze sterk kunnen blijven in de veranderende gezondheidszorg. Het doel: patiënten dagelijks merkbaar betere zorg bieden.

Lees meer over mProve

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: