Award voor innovatieve blaaskankerbehandelingOp het wereldcongres over blaaskanker, het ‘Global Congres on Bladder Cancer 2018’, dat plaatsvond op 20 en 21 september in Madrid, hebben Rijnstate en Radiotherapiegroep een bijzondere prijs in de wacht gesleept.

Vakgenoten vanuit de hele wereld komen op dit congres samen om hun kennis over de nieuwste diagnostische mogelijkheden en therapeutische behandelingen op het gebied van blaaskanker met elkaar te delen. Geert Smits, uroloog in Rijnstate en Elzbieta van der Steen-Banasik, radiotherapeut-oncoloog in Radiotherapiegroep ontvingen er een award voor hun unieke behandeling van blaaskanker. Op het congres presenteerden zij een poster “Saving bladders with brachytherapy using (robot assisted) laparoscopically performed implantations for solitary muscle invasive bladder tumors (MIBC)” en als vervolg zijn ze geselecteerd om hierover tijdens het congres een presentatie te geven.

Minder complicaties en sneller herstel

De artsen hebben in samenwerking met Elekta, leverancier van bestralingsapparatuur, een techniek ontwikkeld waarbij inwendige bestraling van blaaskanker wordt toegepast, zonder dat hierbij een grote operatie nodig is waarbij de buikwand wordt geopend. Het grote voordeel voor de patiënt is dat de behandeling veel minder ingrijpend is, met minder kans op complicaties en een sneller herstel. Ook is de ziekenhuisopname veel korter: gemiddeld vijf dagen, tegenover gemiddeld veertien dagen voor een ‘open’ operatie.

Unieke behandeltechniek bij blaaskanker

Geert Smits en Elzbieta van der Steen-Banasik hebben een manier gevonden om de katheters die nodig zijn voor de inwendige bestraling via een laparoscopische techniek te plaatsen. Daarvoor worden er in de buikwand slechts een aantal kleine sneetjes gemaakt. Via een bestuurbaar robot platform worden holle katheters heel precies in de blaaswand geplaatst.Deze buisjes worden gedurende drie à vier dagen, een paar keer per dag met een radioactieve bron geladen. Door middel van het deze zeer lokale bestraling kan de tumor heel gericht behandeld worden en worden de gezonde cellen en omliggende weefsels zo min mogelijk beschadigd. Na de laatste bestraling worden de katheters verwijderd en kan de patiënt naar huis.

Lees meer over brachytherapie

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: