Blaaskanker
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Brachytherapie

Wat is brachytherapie?

In geval van een kwaadaardige tumor die te diep in de blaaswand groeit, wordt in de meeste ziekenhuizen de gehele blaas operatief verwijderd. De patiënt krijgt dan een nieuwe blaas (van de dunne darm) of een stoma. Enkele gespecialiseerde behandelcentra in Nederland, waaronder Rijnstate in samenwerking met de Radiotherapiegroep, kunnen de tumor behandelen zonder dat de blaas verwijderd hoeft te worden. We kunnen de tumor heel gericht behandelen door een combinatie van vier weken uitwendige bestraling, gevolgd door een inwendige bestraling (brachytherapie). De resultaten van de blaasbesparende behandeling met inwendige bestraling zijn te vergelijken met die van een volledige blaasverwijdering, maar de bijwerkingen en complicaties zijn echter veel minder na brachytherapie. Sinds 2009 hebben we in Rijnstate meer dan 70 patiënten met brachytherapie behandeld.

Voor de inwendige bestraling plaatst de operateur holle katheters (buisjes) precies rond de tumor in de blaaswand, waarna gedurende gemiddeld 3 a 4 dagen deze buisjes enkele malen per dag met een radioactieve bron worden geladen. De tumor wordt zo heel gericht bestraald en de blaas blijft behouden. Tot 2010 gebeurde deze plaatsing van de katheter door middel van een ‘open’ operatie, waarbij de buikwand helemaal geopend wordt.

Kijkoperatie

Rijnstate heeft in samenwerking met Radiotherapiegroep een manier gevonden om de tumor te bestralen via een kijkoperatie, dus zonder dat de buikwand helemaal opengesneden hoeft te worden. Er worden in de buikwand slechts vier kleine sneetjes gemaakt, waardoor met een speciaal ontwikkelde naald de katheters rond de tumor worden geplaatst. Op deze manier wordt er veel minder schade toegebracht aan het weefsel, is er minder bloedverlies, herstelt de patiënt sneller en heeft hij minder complicaties. Rijnstate was het eerste ziekenhuis ter wereld dat deze kijkoperatie uitvoerde.

Bij het plaatsen van de holle katheters maakt de arts gebruik van de Da Vinci operatierobot. De robot vertaalt de bewegingen van de operateur met extreme precisie, waardoor omliggend weefsel optimaal wordt gespaard en de naalden met de daaraan bevestigde katheters zeer nauwkeurig geplaatst kunnen worden. Ook kan de operateur met het Da Vinci systeem tegelijkertijd zowel het beeld van de tumor in de blaas als het beeld van buiten de blaas driedimensionaal in een beeldscherm zien, hetgeen bijdraagt aan de juiste en precieze plaatsing.

Lees meer over de operatierobot.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: