Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Blaaskanker

Wat is een blaastumor?

Een blaastumor is een gezwel in de blaas. Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een tumor in de blaas is echter meestal kwaadaardig. Er zijn twee soorten tumoren: de oppervlakkig groeiende blaastumor en de blaastumor die is doorgegroeid in de blaasspier of in ander omringend weefsel zoals de prostaat of de baarmoeder (spierinvasieve tumor).

Symptomen

Blaaskanker geeft in het beginstadium vrijwel geen klachten. Daardoor is het vaak moeilijk de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. Klachten bij blaaskanker kunnen zijn:

  • bloed in de urine (meestal pijnloos);
  • pijn bij het plassen;
  • vaak moeten plassen.

Oorzaken

Over de oorzaken van blaaskanker is nog weinig bekend. Wel zijn er enkele risicofactoren waardoor sommige mensen een grotere kans op een tumor hebben. De belangrijkste factor is roken. Rokers lopen drie tot vijf keer zoveel risico op blaaskanker als niet-rokers. Mensen die in aanraking zijn geweest met bepaalde schadelijke stoffen krijgen ook eerder een blaastumor. In bepaalde families komt een erfelijke vorm van blaaskanker voor.

Hoe onderzoeken we u?

U krijgt een bezoek bij de arts of verpleegkundig specialist en zo nodig onderzoek we u met een cystoscopie (blaasonderzoek). Verder krijgt u een echo of CT-scan bij de afdeling Radiologie. Meestal vindt hierna een vervolgonderzoek plaats via een kijkoperatie via de plasbuis (TUR-blaas). Daarna krijgt u zo nodig verdere behandeling.

Welke behandelingen zijn er?

Welke behandelmethode het meest effectief is voor de behandeling van de tumor, hangt onder andere af van de volgende factoren:

  • de soort blaastumor;
  • het aantal tumoren;
  • de grootte van de tumoren;
  • de mate van kwaadaardigheid van de tumor;
  • de mate waarin de ziekte zich heeft uitgebreid (stadium oppervlakkig of invasief);
  • de conditie van de patiënt.

De manier van behandelen bij oppervlakkige tumoren bestaat uit het verwijderen van de tumor via een kijkoperatie door de plasbuis (TUR-blaas). Eventueel krijgt u een nabehandeling door blaasspoelingen met chemotherapie of immunotherapie.

Bij spierinvasieve blaaskanker is de blaastumor doorgegroeid in de blaasspier. Bij deze vorm van kanker zijn er vier mogelijke behandelingen:

Lees meer over de operatierobot

Patiëntervaringen

“Ik kreeg telkens duidelijke uitleg en samen met de arts keken we welke behandeling het best bij mij paste"

Jaarlijks krijgen ruim 6.000 Nederlanders de diagnose blaaskanker. Toen Piet Hendriks de diagnose kreeg was dat natuurlijk schrikken. Tijdens een operatie werden de blaas, prostaat en lymfeklieren weggehaald. "Op de operatie was ik goed voorbereid. Vooraf kreeg ik tips over bewegen en gezond eten. Op die manier ging ik fit de operatie in. En mocht ik na vier dagen alweer naar huis."

Lees meer of Bekijk alle patiëntervaringen

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: