Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Blaaskanker

Wat is een blaastumor?

Een blaastumor is een gezwel in de blaas. Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een tumor in de blaas is echter meestal kwaadaardig. Er zijn twee soorten tumoren: de oppervlakkig groeiende blaastumor en de blaastumor die is doorgegroeid in de blaasspier of in ander omringend weefsel zoals de prostaat of de baarmoeder (spierinvasieve tumor).

Symptomen

Blaaskanker geeft in het beginstadium vrijwel geen klachten. Daardoor is het vaak moeilijk de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. Klachten bij blaaskanker kunnen zijn:

  • bloed in de urine (meestal pijnloos);
  • pijn bij het plassen;
  • vaak moeten plassen.

Oorzaken

Over de oorzaken van blaaskanker is nog weinig bekend. Wel zijn er enkele risicofactoren waardoor sommige mensen een grotere kans op een tumor hebben. De belangrijkste factor is roken. Rokers lopen drie tot vijf keer zoveel risico op blaaskanker als niet-rokers. Mensen die in aanraking zijn geweest met bepaalde schadelijke stoffen krijgen ook eerder een blaastumor. In bepaalde families komt een erfelijke vorm van blaaskanker voor.

Hoe onderzoeken we u?

U krijgt een bezoek bij de arts of verpleegkundig specialist en zo nodig onderzoek we u met een cystoscopie (blaasonderzoek). Verder krijgt u een echo of CT-scan bij de afdeling Radiologie. Meestal vindt hierna een vervolgonderzoek plaats via een kijkoperatie via de plasbuis (TUR-blaas). Daarna krijgt u zo nodig verdere behandeling.

Welke behandelingen zijn er?

Welke behandelmethode het meest effectief is voor de behandeling van de tumor, hangt onder andere af van de volgende factoren:

  • de soort blaastumor;
  • het aantal tumoren;
  • de grootte van de tumoren;
  • de mate van kwaadaardigheid van de tumor;
  • de mate waarin de ziekte zich heeft uitgebreid (stadium oppervlakkig of invasief);
  • de conditie van de patiënt.

De manier van behandelen bij oppervlakkige tumoren bestaat uit het verwijderen van de tumor via een kijkoperatie door de plasbuis (TUR-blaas). Eventueel krijgt u een nabehandeling door blaasspoelingen met chemotherapie of immunotherapie.

Bij spierinvasieve blaaskanker is de blaastumor doorgegroeid in de blaasspier. Bij deze vorm van kanker zijn er vier mogelijke behandelingen:

Ons team

Ons team bestaat uit acht urologen, een verpleegkundig specialist, een oncologieverpleegkundige en twee zorgcoördinatoren. Voor u als patiënt zijn de zorgcoördinatoren het eerste aanspreekpunt voor vragen. U kunt hen bereiken op het telefoonnummer 06-23656731 (van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur).

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
‘Snel herstel na blaasverwijdering met operatierobot’
Karin Beijer - blaaskanker - buiten

Karin Beijer (56) ontdekte dat ze blaaskanker had en is in Rijnstate geopereerd met behulp van de operatierobot. "Mijn blaas kon helaas niet gespaard worden maar de operatie verliep goed. Ik kon na een paar dagen al weer wat klusjes doen."

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend
Rijnstate Oncologisch Centrum geeft inzicht in kwaliteitscijfers 2020

Rijnstate heeft het inzicht in de kwaliteitscijfers van het Oncologisch Centrum uitgebreid met cijfers over darmkanker en hoofd-halskanker. Afgelopen jaren werden al de cijfers gepubliceerd voor long-, maag-, en borstkanker en urologische vormen van kanker (prostaat-, blaas-, penis- en nierkanker). Bij het Oncologisch Centrum staat de patiënt voorop. Daarom hechten we veel waarde aan het meten en delen van uitkomsten. Zo zien patiënten wat ze kunnen verwachten van een bepaald type behandeling in Rijnstate en kunnen ze bewustere keuzes maken.

Lees meer
Award voor innovatieve blaaskankerbehandeling

Op het wereldcongres over blaaskanker, het ‘Global Congres on Bladder Cancer 2018’, dat plaatsvond op 20 en 21 september in Madrid, hebben Rijnstate en Radiotherapiegroep een bijzondere prijs in de wacht gesleept.

Lees meer
Robotchirurgie Da Vinci
100e behandeling blaaskanker met unieke techniek

Deze maand wordt de 100e patiënt met blaaskanker behandeld volgens een door Rijnstate en Radiotherapiegroep ontwikkelde techniek die nog altijd uniek is in Nederland. Het grote voordeel voor de patiënt is dat de behandeling veel minder ingrijpend is dan de traditionele manier.

Lees meer

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: