1. Blaaskanker
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Blaaskanker

Wat is een blaastumor?

Een blaastumor is een gezwel in de blaas. Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Blaastumoren (blaaskanker) zijn echter vrijwel altijd kwaadaardig. Er zijn twee soorten tumoren: de oppervlakkig groeiende blaastumor (poliep) en de blaastumor die doorgegroeid is in de blaasspier of in ander omringend weefsel zoals de prostaat en de baarmoeder (spierinvasieve tumor).

Symptomen

Blaaskanker geeft in het beginstadium vrijwel geen klachten. Daardoor is het vaak moeilijk de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. Klachten bij blaaskanker kunnen zijn:

  • bloed in de urine (meestal pijnloos);
  • pijn bij het plassen;
  • vaak moeten plassen.

Oorzaken

Over de oorzaken van blaaskanker is nog weinig bekend. Wel zijn er enkele risicofactoren waardoor sommige mensen een grotere kans op een tumor hebben. De belangrijkste factor is roken. Rokers lopen drie tot vijf keer zoveel risico op blaaskanker dan niet-rokers. Mensen die in aanraking zijn geweest met bepaalde schadelijke stoffen krijgen ook eerder een blaastumor. In bepaalde families komt een erfelijke vorm van blaaskanker voor.

Behandeling

Welke behandelmethode het meest effectief is voor de behandeling van de tumor, hangt onder andere af van de volgende factoren:

  • de soort blaastumor;
  • het aantal tumoren;
  • de grootte van de tumoren;
  • de mate van kwaadaardigheid van de tumor;
  • de mate waarin de ziekte zich heeft uitgebreid (stadium oppervlakkig of invasief);
  • de conditie van de patiënt.

Afhankelijk van deze factoren zijn twee manieren van behandelen mogelijk: een curatieve behandeling (met als doel genezing) of een palliatieve behandeling (alleen bestrijden van symptomen).

Een curatieve behandeling heeft genezing van de tumor als doel. Een curatieve behandeling is mogelijk bij oppervlakkige en invasieve (doorgegroeide) tumoren. De manier van behandelen bij oppervlakkige tumoren bestaat uit het verwijderen van de tumor via een kijkoperatie door de plasbuis (TUR-blaas), eventueel nabehandeling door blaasspoelingen met chemotherapie.

Bij spierinvasieve blaaskanker is de blaastumor doorgegroeid in de blaasspier. Bij deze vorm van kanker zijn er drie mogelijke behandelingen:

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
‘Snel herstel na blaasverwijdering met operatierobot’
Karin Beijer - blaaskanker - buiten

Karin Beijer (56) ontdekte dat ze blaaskanker had en is in Rijnstate geopereerd met behulp van de operatierobot. "Mijn blaas kon helaas niet gespaard worden maar de operatie verliep goed. Ik kon na een paar dagen al weer wat klusjes doen."

Lees verder ofBekijk alle patiëntervaringen

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Award voor innovatieve blaaskankerbehandeling

Op het wereldcongres over blaaskanker, het ‘Global Congres on Bladder Cancer 2018’, dat plaatsvond op 20 en 21 september in Madrid, hebben Rijnstate en Radiotherapiegroep een bijzondere prijs in de wacht gesleept.

Lees meer
Robotchirurgie Da Vinci
100e behandeling blaaskanker met unieke techniek

Deze maand wordt de 100e patiënt met blaaskanker behandeld volgens een door Rijnstate en Radiotherapiegroep ontwikkelde techniek die nog altijd uniek is in Nederland. Het grote voordeel voor de patiënt is dat de behandeling veel minder ingrijpend is dan de traditionele manier.

Lees meer
Rijnstate neemt deel aan het onderzoek ‘RAdicale Cystectomie Evaluatie’

Samen met een aantal andere ziekenhuizen neemt Rijnstate deel aan het onderzoek ‘RAdicale Cystectomie Evaluatie’, ook wel RACE-studie genoemd. Het landelijk onderzoek wordt uitgevoerd vanuit Rijnstate, met uroloog Carl Wijburg als hoofdonderzoeker. 

Lees meer

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.