Rijnstate geeft kankerpatiënten advies over aanvullende zorg



Patiënten willen vaak zelf ook aan de slag met hun herstel buiten het ziekenhuis. Ze gebruiken voedingssupplementen, acupunctuur of gaan naar yoga. In veel ziekenhuizen is er vaak nauwelijks tot geen ruimte voor dit soort niet-medische zorgvragen. Dat is jammer, want deze aanvullende zorg kan de behandeling in het ziekenhuis versterken, maar soms ook belemmeren. In het Rijnstate Oncologisch Centrum kunnen patiënten met kanker sinds kort met al hun vragen over aanvullende zorg buiten het ziekenhuis terecht op het spreekuur Integrative Medicine.

 

Binnen het Rijnstate Oncologisch Centrum stellen patiënten steeds vaker vragen over aanvullende zorg, zoals het gebruik van wietolie, kurkuma of acupunctuur. We bieden deze zorg zelf niet aan, maar vinden het wel belangrijk om hier goed antwoord op te kunnen geven. We bespreken met de patiënten welke middelen en therapieën ze willen gebruiken en of die de ziekenhuiszorg versterkt of belemmert. Zo kan visolie bijvoorbeeld de werking van bepaalde chemokuren verminderen.

Kaf van het koren scheiden

Sinds kort is er bij Rijnstate een spreekuur waar kankerpatiënten terecht kunnen met vragen over aanvullende zorg. Zij kunnen hun vragen stellen aan Ines von Rosenstiel, medisch specialist en integrative medicine expert. Zij is in Amerika opgeleid tot IM-expert en mede-oprichter van Nationaal Informatie- en Kenniscentrum Integrative Medicine (NIKIM).

Oncologen, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten sturen patiënten die vragen stellen over aanvullende zorg naar haar door. Ines von Rosenstiel: “Het is belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar maken, zodat mensen erover durven te beginnen in de spreekkamer. Ik kijk naar de behoefte en omstandigheden van de patiënt en help hen het kaf van het koren te scheiden. Veiligheid en kwaliteit staan voorop. Als patiënten komen met vragen over middelen en therapieën onderzoek ik voor ze of het effect bewezen is. Daarvoor gebruik ik wetenschappelijke onderzoek uit een internationale database. Goede aanvullende zorg en medische behandeling kunnen elkaar versterken.”

Verbeterde kwaliteit van leven

Het advies van Ines is niet gericht op genezing van de aandoening, maar wel op het verminderen van klachten en het verbeteren (of behouden) van de kwaliteit van leven. Von Rosenstiel: “Een voorbeeld was een patiënt die veel last had van misselijkheid tijdens de chemokuren. Er was medisch van alles geprobeerd. Ik kon voor hem opzoeken dat acupunctuur in 40 procent van de gevallen de misselijkheid verlicht. Hij is dat gaan doen en had het geluk dat het bij hem werkte.” Tijdens haar spreekuur raadt Ines juist ook veel af: “Ik had een patiënt die wel tien verschillende voedingssupplementen gebruikte. Alleen voor vitamine D bleek er voldoende bewijs te zijn dat het meerwaarde had. Hij heeft daarop alle supplementen behalve vitamine D de deur uitgedaan.”

Een nieuwe richting in de zorg

Het spreekuur is een belangrijke eerste stap in een nieuwe richting. Rijnstate onderzoekt in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen het komend jaar welke aanvullende zorg onze oncologische patiënten gebruiken en houdt alle vragen bij die gesteld worden in het spreekuur. Ook volgen er scholingen binnen het ziekenhuis, een symposium integrative medicine in 2019 en vanaf februari 2019 start een leergang integrative medicine voor professionals.

Meer over dit spreekuur

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: