Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Rijnstate introduceert handig overzicht met behandelresultaten voor in de spreekkamerArtsen van Rijnstate gebruiken sinds kort in de spreekkamer een handig overzicht met de resultaten van de behandeling. Op het overzicht staan medische uitkomsten, maar ook scores van de patiënt zelf. Denk bijvoorbeeld aan informatie over pijn en andere klachten die invloed hebben op het dagelijks leven. Met behulp van het overzicht bespreken arts en patiënt de behandelresultaten en het vervolg van de behandeling.

Carl Wijburg, uroloog bij Rijnstate is enthousiast: “Het werkt echt heel goed. In de spreekkamer pak ik het overzicht erbij en met de patiënt bespreek ik het resultaat van de behandeling. De patiënt ziet daarbij zijn eigen gegevens, maar ook het gemiddelde van alle geopereerde patiënten in Rijnstate. Zo kan de patiënt ook zien hoe het herstel normaal gesproken verloopt, dit helpt bij de verwachtingen. Voor de behandeling van prostaatkanker werken we samen met verschillende andere ziekenhuizen uit de regio. Patiënten komen naar het prostaatkankercentrum van Rijnstate voor een operatie. Met onze partnerziekenhuizen bespreken we ook de resultaten van de behandelingen. Op deze wijze leren we veel van elkaar en verbeteren we uiteindelijk de zorg.”

Wat staat er in het overzicht?

We gebruiken de overzichten met behandelresultaten inmiddels bij verschillende behandelingen, waaronder prostaatkanker, staaroperaties en de operatie voor een heup- of een knieprothese. De dashboards worden gevuld met medische informatie, zoals complicaties, heropnames en sterftecijfers. Daarnaast staan ook de uitkomsten van de vragenlijsten van PROMs (Patiënt Reported Outcome Measurements) in het overzicht. In PROMs onderzoek wordt voor en na de behandeling gemeten hoe de patiënt zijn gezondheid ervaart en wat het effect van de behandeling is op zijn kwaliteit van leven. Met behulp van het overzicht wordt nog nadrukkelijker de door de patiënt ervaren kwaliteit van leven een leidraad voor de behandeling.

Voorbeeld

Onderstaande afbeelding geeft een indruk van het overzicht. Op de afbeelding staan de gemiddelde scores van patiënten die bij Rijnstate geopereerd zijn voor prostaatkanker. Het betreft een aantal vragen uit het PROMs onderzoek.

Klik op de afbeelding om deze in groot formaat te bekijken.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: