1. Borstkanker
Aandoening en behandeling

Borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Ongeveer zeventig procent van vrouwen met borstkanker is ouder dan vijftig jaar. Borstkanker komt ook voor bij mannen, maar in veel mindere mate.

Hoe herkent u borstkanker?

Mogelijke kenmerken:

  • ingetrokken tepel
  • knobbeltje
  • opgezette borst
  • pijn
  • een rode borst
  • tepelvocht

Borstkanker? Zo snel mogelijk duidelijkheid

Als u een verandering in uw borst voelt, wilt u zo snel mogelijk duidelijkheid. Is het borstkanker of niet? Die onzekerheid begrijpen wij. U kunt meestal de volgende werkdag bij ons terecht voor borstonderzoek. En op de dag van de onderzoeken krijgt u vaak dezelfde dag de uitslag.

1-2
werkdagen
Borstonderzoek
1
werkdag
Uitslag borstonderzoek

Bij een verdenking op borstkanker kunt u meestal de volgende werkdag bij de Mammapoli van Rijnstate terecht voor onderzoek.

Dagelijks worden de onderzoeken aan het eind van de middag in het team van specialisten besproken. Daarom krijgt u meestal, bij de mammapoli van Rijnstate, op de dag van de onderzoeken al de uitslag.

Eerst naar de huisarts

Heeft u borstklachten of u voelt een knobbeltje in uw borst? Of heeft u vragen over bijvoorbeeld erfelijke borstkanker of een borstvergroting of -verkleining? Wij raden u aan om altijd eerst een bezoek te brengen aan uw huisarts. Met hem of haar kunt u uw zorgvraag bespreken. Uw huisarts kan u verwijzen naar de meeste geschikte poli of specialist binnen Rijnstate.

Roze lintje 2018

Roze lintje

De mammacarepoli’s in Rijnstate Arnhem en Zevenaar hebben een roze lintje van de Borstkankervereniging Nederland gekregen. Een roze lintje staat voor goede zorg voor patiënten met borstkanker. Hiervoor heeft Borstkankervereniging Nederland met input van ervaringsdeskundigen en samenwerkingspartners een lijst met 15 basiseisen voor patiëntgerichte borstkankerzorg opgesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een minimum aantal operaties per chirurg en ziekenhuis, de mogelijkheid van een directe borstreconstructie en een vast aanspreekpunt.

Onze cijfers op een rij

449
patiënten
377
operaties
1-2
dagen wachttijd

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
‘Overleg met het hele behandelteam is geruststellend’
Linda Stevens - mammacare - radiotherapie

Linda Stevens krijgt in 2016 te maken met een agressieve vorm van borstkanker. Om het beste behandelplan voor haar vast te stellen, zit ze samen met een chirurg, internist-oncoloog en radiotherapeut om tafel. “Ik vind het prettig om met het hele team bij elkaar te zitten en vragen te kunnen stellen aan elke specialist.”

Lees verder ofBekijk alle patiëntervaringen

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Balie Oncologisch Centrum
Rijnstate geeft patiënt inzicht in kwaliteitscijfers 2018 Oncologisch Centrum

Begin juli hebben we de kwaliteitscijfers van 2018 voor prostaatkanker, longkanker, borstkanker en maagkanker op onze website gepubliceerd. Daarmee hebben patiënten en hun naasten inzicht in de kwaliteit van de oncologische zorg. Het gaat om de patiëntervaringen, het aantal uitgevoerde behandelingen, wachttijden voor de start van een behandeling en behandelresultaten zoals complicaties en achtergebleven kankerweefsel na een operatie.

Lees meer
Balie Oncologisch Centrum
Rijnstate krijgt roze lintje voor borstkankerzorg

Rijnstate heeft op 4 juli weer het ‘roze lintje’ gekregen voor borstkankerzorg. Dit keurmerk kent de Borstkankervereniging Nederland (BVN) elk jaar toe aan ziekenhuizen die voldoen aan een aantal criteria voor de zorg voor borstkankerpatiënten. Zo moeten een ziekenhuis minimaal 50 operaties bij nieuwe borstkankerpatiënten doen en moeten patiënten goed betrokken worden bij behandelmogelijkheden.

Lees meer
Rijnstate Mammapoli bestaat twintig jaar

Deze maand is het twintig jaar geleden dat Rijnstate als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland startte met een mammapoli. Toen we in 1998 met de poli begonnen, kwamen er 364 patiënten per jaar met een borstafwijking. Dat aantal is inmiddels toegenomen tot zo’n 1.500 nieuwe patiënten.

Lees meer

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Bel de mammapoli: 088 - 005 6702 of mail naar mammacare@rijnstate.nl